Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badhuset riskerar att stängas

Rimbonejdens skolbarn ska bussas till Hallstavik och Norrtälje när de ska lära sig simma.
Det föreslår kultur- och fritidskontoret.
Orsaken är att förhandlingarna mellan kommunen och badet i Rimbo gått i stå.
– De vill ha dubbelt så mycket betalt som vi vill ge, säger Cecilia Möller, chef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Annons

Badet i Rimbo, som är privatägt, har hittills haft ett årligt driftsstöd från Norrtälje kommun på 2, 4 miljoner kronor. Den sista juni går kontraktet ut. Det är också sista dagen för avtalet mellan fastighetsägaren och Stockholms simskolor som drivit badverksamheten i Rimbo sedan den 24 februari i år. För att fortsätta verksamheten i Rimbo vill Stockholms simskolor ha 4,5-5 miljoner kronor i årligt bidrag.

De vill ha hundraprocentig kostnadstäckning för sin verksamhet, säger Cecilia Möller. 

Hon fortsätter:

2,4 miljoner är de pengar jag har att ge, några resurser för en hundraprocentig ökning finns inte.

I stället föreslår hon att skolbarnen i Rimbo ska få sin simundervisning genom att bussas till badhusen i Hallstavik och Norrtälje. I morgon tar politikerna i kultur- och fritidsförvaltningen ställning till förslaget.

Om politikerna säger ja och kommunen inte längre kommer att lämna något bidrag till badverksamheten i Rimbo är badhusets framtid mycket osäker.

Vi måste ha ett verksamhetsbidrag för att kunna driva badhuset, säger Lotta Larsson på Stockholms simskolor.

Hon förklarar att det gamla stödet på 2,4 miljoner enbart täcker kostnaden för hyran. 

Enligt Lars Mohlén, som är talesman för fastighetsägaren Rimbo centrum fastigheter AB, finns inga klara planer för framtiden. Han säger:

Om kommunen inte vill satsa några pengar kan vi inte driva bad i Rimbo, men jag vill inte tro på att kommunen vill ha ett stängt bad i Rimbo.

Badet i Rimbo var nedläggningshotat redan för ett år sedan. Då gjorde Rimboborna namninsamlingar för att påverka förhandlingarna mellan kommunen och fastighetsägaren. Den allmänna uppfattningen är att badet har stor betydelse för orten.

Redan då krävde de som då stod för driften av badet att bidraget skulle ökas. I avvaktan på en överenskommelse enades parterna emellertid om att fortsätta med konceptet på 2,4 miljoner kronor fram till sista juni i år. 

Sofi Piehl

[email protected]

Förslag/mål

Enligt förslaget som politikerna i barn-och skolnämnden ska ta ställning till handlar det om mellan 60 och 70 lektioner per läsår som barnen från Rimbonejdens skolor ska skjutsas till Hallstavik och Norrtälje. 

Barn- och skolkontorets mål är att alla andraklassare ska kunna simma 25 meter. Skolverket kräver sedan att samtliga elever i årskurs fem ska ha god vattenvana och kunna simma 200 meter. I årskurs nio förstärks kraven, då ska alla elever kunna hantera en nödsituation i vattnet.

Annons