Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Av tvång – inte av lust

”Den som har roligast vinner”, brukar centerledaren Maud Olofsson säga. Om hon har rätt har vänsterpartierna inte en chans i valet 2010.

Annons

För det är inte av glädje och lust, utan av tvång, som socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet nu har bestämt att gå till val 2010 på att bilda regering tillsammans. Inget av partierna ville egentligen ha en sådan lösning: socialdemokraterna och vänsterpartiet ville att partierna skulle gå till val var för sig, medan miljöpartiet ville ha ett valsamarbete med enbart socialdemokraterna.

Miljöpartisterna såg ett tag ut att få som de ville i början av oktober deklarerade miljöpartiets och socialdemokraternas partiledare att de ville bilda regering tillsammans. Då gjorde socialdemokraternas vänsterflygel uppror och tvingade sin partiledning att återuppta förhandlingarna med vänsterpartiet. Och nu, efter att vänsterpartiet släppt kraven på bland annat avskaffat utgiftstak, så har partierna kommit överens om ett trepartisamarbete.

Det är ett samarbete som egentligen ingen ville ha, men som man ändå inser att man måste ha. Och Mona Sahlin, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand såg inte heller speciellt glada ut när samarbetet presenterades. Det vara bara Lars Ohlys leende som inte kändes påklistrat, och detta trots att vänsterpartiet har tvingats ge upp stora delar av sin ekonomiska politik.

Det är dock inte bara den saknade glädjen som gör att de tre vänsterpartierna får svårt att vinna valet. De tre partierna står långt ifrån varandra i många frågor, som skolan, utrikes- och säkerhetspolitik, EU, arbetsrätt och kärnkraft.

De flesta av tvistefrågorna kommer inte heller att behandlas i de fem arbetsgrupper som partierna nu skall tillsätta. De innebär att väljarna på många områden inte får veta vilken politik en eventuell vänsterregering kommer att föra.

Dessutom har folkpartiledaren Jan Björklund helt rätt när han säger att ”Lars Ohly blir alliansens i särklass bästa valarbetare”. Många väljare ogillar djupt tanken på att få kommunister i Sveriges regering. Detta gäller inte minst väljarna i mitten, de väljare som tvekar mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och ett alliansparti.

Det var dessa väljare Mona Sahlin hoppades locka genom sin allians med miljöpartiet. Nu skräms de istället bort. För självklart kommer vänsterpartiets medverkan i samarbetet att innebära att politiken vrids åt vänster och att socialdemokraternas förnyelse därmed i praktiken upphör. För något skall väl vänsterpartiet ha att säga till om i detta samarbete. Lars Ohly kommer knappast att lägga sig platt fler gånger, hur roligt det än var att göra det denna gång.

Annons