Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ät torsk från Östersjön

EU:s ministerråd har beslutat om 2009 års fiskekvoter i Östersjön. Kvoten för torsk öster om Bornholm ökar med 15 procent. Beslutet är samstämt med Internationella Havsforskningsrådets, ICES, rekommendationer och den förvaltningsplan som finns för Östersjöns torskbestånd.

Annons

Konsumenten kan nu med gott samvete köpa färsk, prisvärd, närfångad torsk av hög kvalitet och utan miljögifter. Genom att välja torsk från Östersjön vars bestånd inte är hotat bevaras också ett levande småskaligt kustfiske längs ostkusten.

Förvaltningen av torskbestånden i Östersjön är en viktig fråga för länsstyrelserna eftersom fiskarten har stor biologisk och ekonomisk betydelse. I den särskilda förvaltningsplan för Östersjöns torskbestånd som EU:s ministerråd beslutade 2007 ingår en rad åtgärder. Bland annat har lekområden fredats sex månader om året, totalt torskfiskeförbud har införts i hela Östersjön under lekperioden, det illegala fisket har reducerats genom ut­ökad kontroll och antalet fiskedagar har begränsats ytterligare.

Resultatet är en tydlig ökning av lekmogen torsk. Det är ett positivt trendbrott att EU:s ministerråd nu följer biologernas rekommendationer.

Efter fjolårets debatt om utfiskningen beslutade vissa livsmedelskedjor att sluta handla med Östersjötorsk. Konsekvensen blev att den torsk som köps i butik, hur nära en hamn med aktivt torskfiske den än ligger, kan vara fiskad i Barents hav, lastad till ett frysfartyg, transporterad till Kina för rensning, paketerad för tillbakatransport till butik på Öland, i Simrishamn, Ronneby, Slite, Valdemarskvik, Trosa eller Grisslehamn nedfryst två gånger och transporterad runt hela jordklotet.

Nu är läget ett annat, nya fiskekvoter har beslutats på vetenskapliga rekommendationer och vi vill uppmana konsumenterna att i fortsättningen köpa torsk från Östersjön. Vi har stor tilltro till konsumenternas starka inflytande och makt.

Henrik C Andersson

Sten Nilsson

Per-Erik Larsson

Rolf Gydemo

Anders Kjellberg

Lars Lundahl

Johan Wagnström

fiskevårdsansvariga vid länsstyrelserna i Stockholm, Södermanland, Östergötland, Gotland, Kalmar, Blekinge och Skåne län

Annons