Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arne Karlsson får motion genom arbetet i skogen

Arne Karlsson är 72 år och har arbetat med jordbruk och skogsbruk i mer än 40 år. 

Annons

– Under de här 40 åren har jag nog hunnit gå igenom varenda liten kvadratmeter, säger Arne Karlsson, medan han sakta kör längs skogsvägen som har sin början vid hans gård.

Förra sommaren började han bygga en gärdesgård i skogen som ska gå runt ett sju kilometer långt område. Han använder ståltråd och knyter för hand.

– Virket räcker bara till 300 meter varje år så jag kommer nog att bygga på den där tills jag dör.

Arne Karlsson kan inte tänka sig att sitta hemma flera dagar i sträck. Han trivs med att röra på sig och är ute i skogen fyra-fem timmar varje dag, även på lördagar.

– Jag mår väldigt bra av det. Dessutom fick jag diabetes för fyra år sedan och då ska man promenera minst en timme om dagen.

Arne beskriver skogen som en trygg plats. Lugnt och skönt och utan några våldsverkare.

För sju år sedan gick han i pension och i höstas flyttade han tillsammans med sin fru till en lägenhet. Han berättar att han dagligen ser människor som promenerar förbi utanför lägenheten i rask takt.

Hans fru Elisabeth Karlsson har tränat i fyra år och går till gymmet flera gånger i veckan.

Jag följde med henne dit en gång på ett prova på-tillfälle. Men det var jättetråkigt.

Arne tycker att han får gratis motion genom skogsarbetet. Gården i Rösa där han brukar arbeta köpte han 1971. De första tio åren drev han grävmaskinsrörelse vid sidan av jordbruket.

– Men då satt jag ofta långa dagar i grävmaskinen och det blev dåligt med träning.

Arne är uppväxt på en gård i Libby som föräldrarna köpte 1950. Där hade de lantbruk och Arne gick lantbruksskola en vinter för att lära sig mer om teknik. Annars är det mesta självlärt. Nu ska en av hans fyra barn ta över gården i Rösa och Arne tycker att det är bra att den stannar i släkten. Då kan han komma dit och jobba lite när han vill, och han kommer fortsätta så länge han orkar.

– Jag sa till en kompis att jag ska hålla på tills jag är 90 år. Då frågade han om jag ska ta med mig rullatorn till skogen, säger Arne med ett skratt.

Utöver allt skogsarbete ägnar han även en hel del tid åt sitt andra stora intresse, arkeologi och forntiden. Det har han varit intresserad av ända sedan han gick i skolan. Nu har han släppt en bok om hur samhället var organiserat på vikingatiden.

– När jag jobbade hade jag inte tid att gå på historiska visningar och träffar. Men som pensionär kan jag ta mig tid.

Annons