Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten rekordlåg

Arbetslösheten i kommunen är rekordlåg - knappt 0,9 procent.
– Det är den lägsta siffran i modern tid, säger Hans-Eric Wallin, chef för arbetsförmedlingen i Norrtälje.

Annons

När Hans-Eric Wallin axlade rollen som ansvarig för arbetsförmedlingen 1995 var läget annorlunda. Visserligen var kurvorna på väg ner men två år tidigare, 1993, hade kommunen 2 500 öppet arbetslösa. 

I dag finns 296 öppet arbetslösa. Samma tid förra året saknade 431 personer jobb. Jämfört med maj 2006 är skillnaden ännu större. Då var 727 utan arbete.

Enligt Hans-Eric Wallin är det framför allt två saker som påverkat Norrtäljes siffror positivt.

Vi har länge haft en bra tillströmning av nya jobb samtidigt som allt fler ungdomar söker eftergymnasiala utbildningar och jobb på andra orter. Tidigare hade vi länets högsta ungdomsarbetslöshet, det har vi inte längre, säger han.

I riket minskar antalet nyanmälda jobb men i Norrtälje är utvecklingen den motsatta. Hittills i år har kommunens arbetsförmedling fått in 1 681 nya jobb, vilket är 205 fler än vid motsvarande tid förra året. 

De nya jobben finns bland annat inom vården, skolan, handeln och hotell- och restaurangsektorn.

Kriminalvården, Contiga, Manpower, Visma och Flygfyren är några arbetsgivare som nyanställt i stor utsträckning. Men egentligen finns de nya jobben i alla möjliga branscher, säger Hans-Eric Wallin. 

Norrtäljes arbetslöshet ligger lägre än snittet för både riket och länet.

Men bakom hörnet lurar lite mörkare moln. För det första blir antalet arbetslösa alltid fler på sommaren när många slutar skolan. För det andra har några av de större arbetsgivarna i kommunen lagt stora varsel.

Självklart får de genomslag i statistiken så småningom. Men när Textilia sa upp 36 personer i höstas påverkade det inte så mycket. Många av dem som tvingades sluta har återanställts i olika former, säger Hans-Eric Wallin.

Note, Norrtelje Tidning och framför allt Hallsta pappersbruk har också varslat om uppsägningar.

Men den extremt låga arbetslösheten ger oss ett bra utgångsläge. Det hade varit värre om bruket sagt upp 260 anställda under en lågkonjunktur, säger Wallin.

Johan Sverke

0176-79587

[email protected]

Låg arbetslöshet

Norrtälje har en arbetslöshet på 0,88 procent. Snittet för riket och Stockholms län är 2,3 respektive 1,9 procent.

Sifforna är på väg ned i hela landet. I slutet av förra veckan var 122 850 svenskar inskrivna som arbetslösa hos arbetsförmedlingen. Det är 31 326 färre än motsvarande vecka förra året.

Annons