Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen dags för dialys

Nästa år kommer livet att bli mycket enklare för Rådmansöbon Birgitta Mohlne. Då slipper hon nämligen åka tre gånger per vecka till Danderyds sjukhus för att genomgå dialys. Istället räcker det att åka till Norrtälje, närmare bestämt till Nordrona. Det kommer att spara många timmars restid varje vecka för Birgitta Mohlne.

Annons

Orsaken är att Norrtälje äntligen kommer att få den dialysenhet som landstingets politiker så länge lovat. Det innebär att livet blir enormt mycket lättare för Birgitta Mohlne och alla de andra dialyspatienterna i Norrtälje kommun, totalt cirka 15 personer. Det innebär troligen också en besparing för landstinget, eftersom resorna för dialyspatienterna innebär mycket stora kostnader i form av färdtjänst.

Diskussionen om att skapa en dialysenhet i Norrtälje har pågått mycket länge, minst tiotalet år. Vid förra valet, 2006, var också samtliga partier överens om att Norrtälje skulle få en sådan enhet, och det fanns också en utredning gjord som visade hur frågan skulle lösas.

Trots detta har det dröjt. Det har varit osedvanligt trögt att få fram ett beslutsunderlag.

Det här har också gjort att oppositionspartierna försökt vinna politiska poäng på dialysenheten. Trots att de själva inte inrättade någon dialysenhet i Norrtälje när de satt vid makten 2003-2006, så har de ändå kritiserat den nuvarande alliansmajoriteten för att de försenat processen.

En av de hårdaste kritikerna har varit socialdemokraten Håkan Jonsson, som är vice ordförande i Tio-hundranämnden och sitter i landstingsfullmäktige. Bara för en dryg månad sedan riktade han hård kritik mot majoriteten för att det skulle dröja ända till 2010 innan någon dialysenhet fanns på plats i Norrtälje. Enligt Håkan Jonsson ville istället socialdemokraterna att verksamheten skulle vara igång redan 2009.

Men det tycks den också bli. Landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd beslutade för en vecka sedan att inrätta en dialysenhet i Norrtälje och att denna skall vara klar 2009. Troligen blir enheten klar hösten 2009, och kan möjligen dröja ända till januari 2010, men en månads förskjutning känns marginell jämfört med de många år som enheten diskuterats. Håkan Jonssons kritik känns därför lite löjlig, men är ett bra exempel på nivån i landstingsdebatten just nu.

I vilket fall är det mycket bra att Norrtälje äntligen får en dialysenhet. Tanken är också att patienter från grannkommunerna, som Vallentuna och Österåker, skall kunna välja att åka till Norrtälje för dialys. Och kanske kan även dialys-enheten på Nordrona göra livet lättare för dem som bor i de delar av Uppsala län som ligger nära Norrtälje.

Annons