Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ann S Pihlgren har en gyllene chans

Återigen tvingas jag läsa, i NT den 16 oktober 2008, om att skolorna i Norrtälje hamnar i botten av alla skolor i Sverige.

Annons

Beklagligt nog kan jag i samma artikel läsa att det inte kommer som någon överraskning för ordförande i barn- och skolnämnden, Ann S Pihlgren. Nä, det gör det väl för ingen som haft barn i skolan de senaste 15 åren, eller tagit del av debatten som blossar upp till och från.

Jag har skrivit ett otal debattinlägg om skolan och svaren, när eller om de kommit, har i stort sett alltid sett i stort sett likadana ut, oavsett vem som suttit på den högsta taburetten.

”Vi ska satsa på skolan, inte på lokalerna.”

”De åtgärder vi vidtagit kommer att ge resultat.”

”Det finns för låg studievana hemifrån.”

”Vi håller på (eller ska) utreda den eller den saken”, och så vidare i all oändlighet.

Denna gång väljer jag att hålla mig kortare då det verkar vara total brist på framtidvisioner hos dom ansvariga.

Det finns dock ytterligare en sak som jag reagerar på och som på samma gång kanske kan vara ett tips till Ann S Pihlgren att jobba vidare på.

På frågan från reportern om det inte behövs mer pengar till skolan, kommer ett svar som måste vara ett av favoritsvaren, för det har varje ordförande använt så länge jag kan minnas så fort denna fråga ställts.

”Vi behöver skjuta till mer resurser, men det finns inget belägg för att högre lärartäthet är en garanti för högre kvalitet.”

Nä, det kanske det inte finns belägg för, men något som jag och Ann S Pihlgren kan enas om att det finns belägg för, är väl i varje fall att den låga lärartäthet vi har och har haft i många år är en garanti för låg kvalitet.

Här har Ann S Pihlgren också en gyllene chans att göra ett riktigt ”avtryck” i sin politiska gärning, nämligen att tillsätta fler lärare och om några år göra en utvärdering.

Det kan ju rent av hända att det sker en så stor förbättring av elevernas resultat att Ann S Pihlgren skulle kunna få börja resa land och rike runt och hålla föredrag om ”Norrtäljemodellen”.

I mitt arbete med kvalificerat kontaktmannaskap och som ART-instruktör (ART=aggression replacement training) möter jag ständigt dessa grabbar som inte fått tillräckligt stöd i sin skolgång och som nu behöver insatser av olika slag från samhället. Det blir garanterat inte billigare, men drabbar å andra sidan förstås inte Ann S Pihlgren och barn- och skolnämndens budget. Men det drabbar Ann S Pihlgren och alla andra som skattebetalare.

En lite mer hollistisk syn från politikerna skulle säkert kunna spara många sköna skattekronor.

Jan Wallgren

Annons