Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler tjejer intresserade av värnplikten

Att mönstra för att få göra lumpen lockar inte bara killar.
Allt fler tjejer vill också göra värnplikten.
Och sedan i år skickas Pliktverkets lämplighetsundersökning ut även till alla tjejer med rätt ålder.

Annons

Alla sjuttonåriga killar får varje år ett brev som innehåller lösenord för att göra en så kallad lämplighetsundersökning för mönstring via internet. I år har även alla tjejer som är födda 1991 fått samma brev som dock frivilligt att gå vidare med.

Resultatet har inte låtit vänta på sig. Nästa 13 400 av tjejerna har svarat och Pliktverket tror att 7 800 av dem har bra förutsättningar att göra lumpen. Detta kan jämföras med att av de 69 700 killar som brukar svara på undersökningen så kallas cirka 20 000 till mönstring.

Det är glädjande att så många tjejer är intresserade av att göra lumpen. Vi ska komma ihåg att tjejerna gör det här helt frivilligt och att vi bedömer dem på precis samma sätt som killarna, säger Clas-Göran Johansson, chef för avdelningen Planering och urval och ansvarig för mönstringen.

Killar som efter lämplighetsundersökningen anses ha bra förutsättningar, får en kallelse till mönstringen automatiskt. Till tjejerna kommer ett besked där det står att Pliktverket bedömer att de har bra förutsättningar för att göra lumpen. De måste alltså göra ett aktivt val och ansöka för att få mönstra, trots att de redan gjort lämplighetsundersökningen.

Nu hoppas vi så klart att de här 7 800 tjejerna också skickar in en ansökan så att vi får möjlighet att träffa så många som möjligt av dem vid något av våra mönstringskontor, säger Clas-Göran Johansson.

Den här lämplighetsundersökningen har bara funnits i två år och gör så att inte alla män måste komma till mönstring. Anledningen till detta är att årskullarna blivit större samtidigt som Försvarsmakten behöver allt färre värnpliktiga. Lämplighetsundersökningen sparar också tid för den som slipper ta ledigt från skola eller jobb för att åka en lång resa till mönstringskontoret.

Så här går du som tjej tillväga för att mönstra:

1) Om du är född år 1990 eller tidigare går du in på www.lumpen.se och klickar på "Tjej" i menyn. Därifrån kan du klicka dig vidare och fylla i ett formulär med ditt namn, personnummer, telefonnummer och mailadress.

2) Därefter kommer du få ett brev hem till dig med inloggningsuppgifter till lämplighetsundersökningen som görs på internet. Sedan bedömer Pliktverket om du är lämplig för mönstring.

3) Om Pliktverket anser att du är lämplig blir du kallad till ett mönstringskontor. Där gör du mönstringen precis som killarna. Tjejer och killar bedöms på samma sätt och det ställs samma krav på dem.

4) På mönstringskotoret testas bland annat allmän begåvning för plikttjänstgöring, hörsel, syn, kondition, styrka, medicinsk status och psykisk funktionsförmåga.

5) Som tjej kan du fram tills du skriver på din inskrivning tacka nej till en tjänst. Har du däremot tackat ja, lyder du under pliktlagen precis som killarna och gör din tjänst på samma villkor som dem.

Annons