Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen har möblerat om

Annons

”Borgerlig splittring” var tidigare ett av socialdemokraternas bästa argument för att bara socialdemokrater kunde styra Sverige. De interna problemen i de borgerliga regeringarna 1976-1982 och 1991-1994 fördes ofta fram som ett bevis på detta.

Den allians som Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Göran Hägglund och Lars Leijonborg skapade i Högfors 2004 möblerade dock om i det svenska politiska landskapet. I dag är det vänsterpartierna som är splittrade och har svårt att skapa ett trovärdigt alternativ, medan allianspartiernas samarbete fungerar utmärkt och partierna är helt inställda på att bilda regering fyra år till.

I Varberg i går redovisade alliansens partiledare hur samarbetet kommer att se ut inför valet 2010. Partierna kommer, precis som inför förra valet, att tillsätta ett antal arbetsgrupper, vars resultat sedan utgör grunden för en gemensam valplattform. En arbetsgrupp skall behandla den ekonomiska politiken, medan övriga områden ännu inte är bestämda. Man skall också ta fram en gemensam allianstidning, skapa lokala allianskontor och göra gemensamma valturneer.

Det här ger en bra grund för det fortsatta samarbetet. Det är dock mycket viktigt att välja gruppernas områden med omsorg. Förra gången saknades till exempel en arbetsgrupp inom miljöområdet, vilket gjorde att regeringens miljöarbete inte kom igång tillräckligt snabbt. Denna gång måste därför en av grupperna handla om miljöfrågor.

En annan måste handla om jobben. Det blir säkerligen en av huvudfrågorna även i valet 2010, och även om alliansen lyckats bra hittills med sin jobbpolitik, så krävs det nya idéer och nya reformer för att kunna gå vidare och ytterligare öka sysselsättningen och minska utanförskapet.

Något besked om fördjupat samarbete, till exempel i form av en valallians, kom dock inte i går. Och det finns inte heller någon anledning att diskutera detta just nu. Samarbetet mellan partierna fungerar bra i dag, och en diskussion om till exempel ett valtekniskt samarbete skulle bara riskera att skapa missnöje och stridigheter inom allianspartierna.

Den typen av interna strider kan alliansen istället med varm hand överlåta till socialdemokraterna. De senaste två veckorna har visat att Mona Sahlin har stora problem med att hålla ordning på sitt parti, och att det finns många inom detta parti som tvivlar på att hon har tillräckliga kvaliteter för att bli statsminister. Socialdemokraternas nedgång i de senaste dagarnas opinionsmätningar visar också att många av väljarna inte tror att Mona Sahlin håller måttet.

Alliansen har hittills haft stora problem opinionsmässigt. Nu tycks det dock ha vänt. Orsaken är dels att alliansregeringen har skött den ekonomiska krisen på ett bra sätt, dels att väljarna börjar se vilka stora problem vänsterpartierna har att hålla sams, hur lite deras politik har förnyats sedan valet och hur dåligt Mona Sahlin uppfyller de krav som man bör ställa på en statsminister.

Annons