Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla vill - ingen vet hur

För att vi och vår planet ska kunna överleva klimatförändringarna krävs det att alla hjälper till. Att alla bidrar så mycket som möjligt.
I dagens andra del i UNGs miljöserie har vi pratat med fem ungdomar från kommunen som alla tycker att det känns svårt att bidra på rätt sätt.

Annons

DEL 2

Så tycker fem ungdomar från kommunen om klimathotet.

Jag försöker tänka på att gå och inte källsortera och att spara energi säger Anna Törne, 18 år från Norrtälje.

Man gör vad man kan, men skulle vilja göra mer.

Fast egentligen skulle jag vilja göra mer, jag vet bara inte hur, säger hon.

Hon får medhåll av Norrtäljeborna Sofia Andersson, 18 år, Fanny Grebäck, 14 år, Kristoffer Lindberg, 18 år, och Rådmansöbon Juan José Escobar, 18 år, känner likadant.

Jag tycker det bör informeras mer om vad den enskilda individen kan göra. Man vet ju saker som att duscha och att sortera, men då krävs det ju att alla hjälper till, säger Sofia Andersson,

Något som kan bli svårt då alla inte är lika oroliga. Juan José Escobar och Kristoffer Lindberg tror inte att klimatförändringarna kommer påverka oss. Något som de andra inte håller med om.

Det kanske inte kommer påverka oss personligen, men våra barn, säger Fanny Grebäck.

Det är ju värre nu jämfört med tio år sedan. När vi är nittio kommer det säkert att vara ännu större skillnad, tillägger Anna Törne.

Killarna låter sig ändå inte övertalas.

Det känns lite som att det redan är försent, säger Juan José Escobar.

Kanske är det sådant tänkande som är orsaken till att många inte gör så mycket i dag. Ungdomarna som Spigg prata med känner ingen som gör något speciellt för miljön.

Många tänker nog att någon annan får lösa problemet. De är för lata för att bryta sina gamla mönster, säger tror Sofia Andersson.

Vems ansvar är det då att rädda världen? Det ideala är att hela världen ska hjälpa till och övervinna förändringarna tillsammans, något som tyvärr verkar vara lättare sagt än gjort.

Ungdomarna har flera exempel på hur människor sviker varandra och miljön. Främst handlar det om hur vi väljer att köra bil när det finns andra sätt att färdas på.

Vi borde nästan börja med häst och vagn igen, säger Anna Törne.

Görs ingen skillnad snart tror ungdomarna att alla vattenhöjningar, temperaturökningar och smältande isflak bidrar till jordens undergång. En undergång som de inte tror kommer att inträffa under deras livstid, men ändå inom en snar framtid. Den stora frågan är om vi ska försöka förhindra denna undergång eller om vi ska leva så som vi gör, i hopp om att den väntar några generationer.

Anna Ioannou

Annons