Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla flickor ska HPV-vaccineras

Från och med 2010 ska flickor vaccineras mot det virus som kan ge livmoderhalscancer.

Annons

Beslutet välkomnas av Ulla-Britt Pettersson, barnmorska och enhetschef på ungdomsmottagningen på Norrtälje sjukhus.

Nu blir det lika för alla, säger hon.

Debatten för och emot den så kallade HPV-vaccinationen har böljat fram och tillbaka de senaste åren. I veckan beslutade Socialstyrelsen att flickor födda 1999 och senare ska bli vaccinerade när de är mellan 10 och 12 år.

Det eftersom det är bevisat att det så kallade HPV-viruset kan orsaka livmoderhalscancer. Socialstyrelsen menar att kostnaderna för vaccinationen är lägre än cancervård av kvinnor med livmoderhalscancer.

Ulla-Britt Pettersson gläder sig åt beslutet. Särskilt med tanke på att ungdomsmottagningen på sjukhuset deltagit i den globala studie som legat till grund för utvecklandet av vaccinet. På mottagningen har personalen i fyra års tid följt 33 flickor mellan 18 och 23 år.

Det är skönt att alla flickor kan få ett vaccin som skyddar mot cellförändringar, det är ju en cancerform som vi nu kan skydda oss mot, säger Ulla-Britt Pettersson.

Flickor som är mellan 13 och 17 år kan få vaccinet på högkostnadskortet. De kvinnor som är äldre än så och som vill vaccinera sig får betala ur egen ficka. Ungefär 4 000 kronor kostar de tre injektionerna.

Det är inte längre en klasskillnad mellan de som har föräldrar som kan betala och de som inte har det, säger hon.

Trots att vaccinet är mycket effektivt mot cellförändringar så uppmanar Ulla-Britt Pettersson alla kvinnor, även de som vaccinerats mot HPV, att fortsätta gå på de cellprovs­kontroller som alla kvinnor över 23 år kallas till med jämna mellanrum.

I förlängningen hoppas Ulla-Britt Pettersson att även pojkar ska bli vaccinerade mot HPV-viruset. De kan förstås inte få livmoderhalscancer men däre­mot kondylom en sjukdom som HPV-vaccinet skyddar mot.

FAKTA

Humant papillomvirus

HPV-vaccination verkar mot humant papillomvirus, HPV. Det skyddar mot 70 procent av all livmoderhalscancer och 90 procent av all kondylom.

Viruset sprids genom sexuella kontakter.

Varje år drabbas ungefär 450 kvinnor av livmoderhalscancer, av dem dör 150.

Annons