Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla får vara med på julsalongen

Inlämning pågår till julsalongen på Norrtälje konsthall.
I år får alla som vill vara med.
- Det är roligt att det är så många som ställer ut tillsammans, säger Malin Åkerström, en av årets deltagare.

Annons

I går började inlämningen till årets julsalong. Vid lunchtid köade deltagare med inslagna målningar, paket med skulpturer och andra verk.

Det är roligt att vara med. Tidvis målar jag mycket, då sitter jag hela tiden och jobbar, säger Inger Bergstrand, som lämnar tre målningar till salongen.

En av dem har titeln ”Brevet från morbror Albert” och bygger på det brev hennes mormors morbror skrev från Kongo i maj 1900. Hon har också med sig ett naturmotiv och en bild som anknyter till finanskrisen.

Julsalongen, som arrangeras av Norrtälje konstförening, är ett återkommande inslag på Norrtälje konsthall. Den har funnits i flera år, med lite olika upplägg. Salonger där urvalet görs av en jury varvas med temasalonger och som i år, öppna salonger, där alla som vill får vara med. Enda kravet är att ha anknytning till Norrtälje kommun och att verken inte visats i kommunen tidigare.

Det är fler som är med i år än tidigare. Det är väldigt populärt, säger Kerstin Ericsson, som är ordförande i konstföreningen.

Deltagarna har fått anmäla sig i förväg, sammanlagt finns 114 namn på listan. Nu prickas de av vid bordet där Lasse Danielsson och Leif Hedlundh från konstföreningen håller ordning på namnen och sätter nummerlappar på konstverken.

Lisa Sommarström går sista året på Rodengymnasiet med inriktning bild och form. Nu deltar hon på salongen med en serie fat och en stol klädd i frigolitbubblor.

Jag ville göra något lite annorlunda.

Varje deltagare får lämna in tre verk och är garanterade att minst ett kommer med. Variationen bland allt som står uppställt längs väggarna i konsthallen är stor. Landskap. Porträtt. Abstrakta motiv. Skulpturer. Och en superglittrig fågelholk av Katarina Svanberg Hansson med titeln ”Bling-bling”.

Malin Åkerström är med för första gången på julsalongen.

Jag hade hört talas om det och tyckte att det verkade roligt. Det är en bra möjlighet att få visa det man gör.

Per Erik och Margareta Danielsson bidrar med verk i trä och tovad ull.

Det är jätteroligt att vara med. Man håller på i sin lilla stuga, då är det roligt att få visa vad man gör, säger Margareta Danielsson.

Inlämningen fortsätter i dag. Sedan ska allt på plats inför lördagens vernissage. Det kan nog bli trångt på väggarna.

Det är så det ska vara på en salong, säger Leif Hedlundh.

Annons