Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

All kärlek är lika värd

Barack Obamas valseger var den allt överskuggande nyheten i tv, radio och tidningar i onsdags. Alla andra nyheter hamnade i skuggan av det amerikanska presidentvalet.
Onsdagen var alltså en perfekt dag för den som ville presentera en stor nyhet utan att få alltför stor uppmärksamhet. Och det ville uppenbarligen regeringen.

Annons

I onsdags kom nämligen upplösningen på en av regeringens svåraste interna knäckfrågor: den om könsneutrala äktenskap. Centerpartiet, folkpartiet och moderaterna vill införa sådana äktenskap, och alltså avskaffa dagens diskriminerande skillnad i lagen mellan hetero- och homosexuella par. Kristdemokraterna är emot och vill att ordet äktenskap bara skall gälla mellan man och kvinna.

För kristdemokraternas moralkonservativa kärngrupper är detta en mycket viktig fråga. Trots den massiva majoriteten i regeringen för könsneutrala äktenskap har därför kristdemokraterna vägrat att ge med sig. Istället har man lagt fram så kallade kompromissförslag. Dessa har dock stora nackdelar och är därför oacceptabla för många riksdagsledamöter i de övriga allianspartierna.

Om regeringen hade lagt fram ett av dessa så kallade kompromissförslag i riksdagen hade de därför blivit nedröstade. De tre oppositionspartierna är nämligen alla för könsneutrala äktenskap.

Det här har gjort att regeringen inte kunnat lägga fram någon proposition. Lösningen, som statsminister Fredrik Reinfeldt presenterade i onsdags, blir därför att regeringen lägger fram en proposition, som inte tar ställning när det gäller könsneutrala äktenskap. Sedan får moderaterna, folkpartiet och centerpartiet i riksdagen skriva en följdmotion där man yrkar att könsneutrala äktenskap skall införas.

Vid omröstningen i riksdagen kommer därefter allianspartiernas ledamöter att rösta som de vill. Och eftersom det finns en mycket stor majoritet i riksdagen för könsneutrala äktenskap kommer en sådan lag att införas, och de första paren kommer att kunna vigas till våren.

Det här är en bra lösning. Den löser en svår konflikt inom regeringen, utan att konflikten blir alltför långdragen. Samtidigt slipper kristdemokraterna att rösta emot sin egen övertygelse i en fråga som är så viktig för partiets medlemskärna. Detta gör att kristdemokraterna kan framstå som segrare inför sina kärnväljare, trots att man i praktiken blivit överkörda.

Men det viktigaste är självklart att lagen nu ändras så att all kärlek blir lika mycket värd, och att diskrimineringen av homosexuella därigenom upphör. Det är en mycket viktig principiell förändring, även om skillnaden i praktiken inte är speciellt stor.

Annons