Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alfvengren siktar på final

Trots 25 år i branschen har Susanne Alfvengren, som bor på Rådmansö, aldrig känt sig lockad av att sjunga i Melodifestivalen. Inte förrän nu.
Med balladen ”Du är älskad där du går” hoppas hon kunna ta sig till finalen i Globen.

Annons

Det är en knapp månad kvar. Sedan drar första deltävlingen i årets Melodifestival i gång. En av de artister som ska vara med och tampas om en plats i Eurovision song contest är Rådmansöbon Susanne Alfvengren.

Jag har fått frågan flera gånger förut. Speciellt när jag var i hetluften, men då kändes det aldrig aktuellt. Nu har tävlingen förändrats och blivit landets största underhållningsprogram, så jag tänkte att varför inte, säger hon.

Det var på 80-talet som Susanne Alfvengren slog igenom med dunderhiten ”När vi rör varann”. En låt som karaktäriserades av sångerskans gotländska dialekt. För det var på Gotland hon växte upp och det var där intresset för musiken föddes.

Jag kunde utvecklas fritt. När jag sedan flyttade till Stockholm var jag redan en färdig artist.

Mycket har hänt sedan hon första gången spelades på radion. Hon har släppt flera skivor. Det senaste albumet ”Nakna mellan himmel och jord” kom ut 2002.

Därefter har det kommit två radiosinglar ”Basilika” 2005 samt ”Ängarna av guld” 2006. Det var också Susanne Alfvengren som sjöng vinjettsången till tv-serien Macken, som gick i SVT under slutet av 1980-talet.

Idag uppträder hon främst i kyrkor och på bygdegårdar, där hon ensam äntrar scenen tillsammans med sin gitarr.

Att vara med i Melodifestivalen blir därför ett helt nytt kapitel i hennes karriär. Efter att ha hållit sig i från större sammanhang i flera år hoppas hon på en comeback.

 Jag är dålig på att marknadsföra mig och har inte synts tillräckligt mycket de senaste åren. Det här är ett bra tillfälle att tala om att jag finns. Men det blir ingen dans och jag tänker inte spöka ut mig. Jag kommer att vara mig själv till 100 procent, säger hon.

Musiken till ”Du är älskad där du går” är skriven av Bobby Ljunggren. Hitmakaren Ingela ”Pling” Forsman har gjort texten. Susanne Alfvengren beskriver låten som en suggestiv ballad. Lite mer pampig än den musik hon gör själv.

De egna visorna handlar om sångerskans liv. Om saker i vardagen hon själv känt och upplevt. Det kan ofta bli väldigt personligt, men det är också det Susanne Alfvengren tycker om. Hon vill att publiken ska känna att hon är trovärdig i sitt uttryck.

Nu ska det bli roligt att göra något annorlunda och få utvecklas som artist. Jag föll för Ingela ”Pling” Forsmans låt direkt. Den har ett budskap jag kan stå för och det känns viktigt.

I samband med att Susanne Alfvengren blev klar för Melodifestivalen kom möjligheten att byta skivbolag, ett erbjudande hon tackade ja till. Och bolaget släpper under våren sångerskans jubileumsalbum. En skiva som sammanfattar hennes 25 år som skivartist.

Låtlistan domineras främst av visor från gamla plattor. Men naturligtvis kommer även melodifestivalbidraget att finnas med, precis som en del nyskrivet material.

Att få färdigt de nya låtarna är det som Susanne Alfvengren ska ägna sig åt den närmaste tiden. Det och att ladda inför festivalen.

Om sina utsikter att vinna tror hon ingenting. Hon beskriver sig som en ganska sansad person och är egentligen ingen tävlingsmänniska.

Men man vet ju aldrig. 2009 känns som ett spännande år, vi får se hur det utkristalliserar sig. Nu längtar jag bara efter att allt ska dra igång så jag får framföra min låt. Och jag hoppas naturligtvis på några röster.

Annons