Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre fast i hemmet utan hiss

Sedan två veckor tillbaka har hissen på Floragatan 11 i Norrtälje stått still. För 71-åriga Käthie Nilsson och hennes grannar har detta inneburit både oro och stress.
- Min man är sjuk och nu kan jag varken ta mig till eller från lägenheten, säger hon.

Annons

Käthie Nilsson bor på femte våningen, högst upp i ett hus med branta trappor. Efter en operation i benet har hon svårt att gå och har därför satt sin tillit till husets hiss vid ärenden utanför lägenheten.

Min man är sjuk och rör sig därför inte mycket utanför huset. Jag måste ta hissen då trapporna är näst intill omöjliga för mig att klara av. Nu är jag strandad i lägenheten och kommer varken upp eller ned, säger hon.

SeniorlägenheterTrapphusets 15 lägenheter är så kallade seniorlägenheter, alltså för personer över 55 år. Detta i sig anser Käthie Nilsson vore skäl nog att laga hissen så snart som möjligt.

Jag är 71 år och yngst här i huset. Härom veckan fick min granne besök av en bekant som satt i rullstol. Jag har ingen aning om hur de tog sig upp och ned för trapporna när de är så smala så man knappt kommer ned med rullator, säger hon.

Trasigt kretskort

På Roslagsbostäder, som är hyresvärd för Floragatan 11, säger man att hissen står stilla på grund av ett trasigt kretskort som beställs långväga ifrån.

Jag tror att de beställs från Schweiz och det tar ju sin tid. Men vi har beställt med express och hoppas så klart att det är på sin plats så snart som möjligt. Vi är väl medvetna om att det får stora konsekvenser för ett seniorboende när något sånt här händer men i dagsläget är det inte mycket mer vi kan göra, säger Ann Charlotte Norberg, fastighetschef på Roslagsbostäder i Norrtälje.

Fått hjälp av vänner

Käthie Nilsson har under de dryga två veckor hissen stått stilla fått hjälp av vänner och bekanta vid kortare ärenden.

Jag kan inte handla, inte tvätta eller göra någonting som ligger utanför lägenhetens väggar. Som tur är har jag hjälp av mina barn och vänner men det synd om dem som står ensamma, säger hon.

I dagsläget kan inte Roslagsbostäder säga när hissen är i drift igen. Det kan ta en dag eller en vecka. Tills dess får hyresgästerna på Floragatan 11 ta trapporna.

Annons