Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktiviteter lockar folk

Åke Södermans meriter kan få skryta med.
I 50 år har han hållit i Länna hembygdsförenings ordförandeklubba.
På söndag hyllas hans ideella insatser med en hejdundrande fest.

Annons

Under sina yrkesverksamma dagar hade Åke Söderman flera offentliga och kommunala uppdrag. Bland annat var han i 18 år ordförande i kulturnämnden i Norrtälje. Något som också medförde ordförandeskap i stiftelsen Pythagoras.

Jag kommer ihåg när vi körde in virke för att stötta upp taket som höll på att rasa samman, säger kulturentusiasten, som var en av de drivande när det gällde att rädda museet för allmänheten.

Under sin tid i kulturnämnden fick Åke Söderman äran att dela ut flera av Norrtäljes kulturpris. År 1997 fick han själv ta emot ett.

Men det uppdrag han har haft längst är ändå ordförandeskapet i Länna hembygdsförening, där har han varit aktiv sedan mitten av 1940-talet.

Han har växt upp i trakten och bor fortfarande kvar mitt inne i Bergshamra. Redan i 20-årsåldern väcktes fascinationen för Kvarngården, som numera är ortens hembygdsgård. Intresset blev Åke Södermans inkörsport i hembygdsföreningen.

Kvarngården har en fantastisk historia, som jag är mycket fäst vid. Den ligger i en spännade miljö och jag har starka minnen där­ifrån redan från pojkåren, säger Åke Söderman.

Sitt digra ideella arbete beskriver han som roligt.

Jag har aldrig sett det som en belastning. Det är kul att jobba för något när man har intresset.

Länna hembygdsförening har drygt 500 medlemmar. Knepet för att locka till sig ortsborna och sommarboende är enligt Åke Söderman, som ju borde veta, att ha mycket på programmet.

Har man aktiviteter kommer folk, så är det, säger han.

Under sin tid i föreningen har han bland annat varit med och dragit i gång de populära kulturvandringarna, programmen på sommaren och den årliga kyrkrodden.

För några veckor sedan började han att skriva på en bok om vad som hänt i hembygdsföreningen under hans tid. Den ska heta ”Åkes minneskavalkad” och kommer ut vid jul.

Efter 50 år känner Åke Söderman nu att det börjar bli dags att lämna över ordförandeskapet till någon annan.

På söndag hålls festligheter vid Kvarngården till hans ära. Och festdeltagarna kommer antagligen inte att bli besvikna. Med namn som Jan Malmsjö och Marie Göranzon med i programmet kan det väl inte bli annat än lyckat.

[email protected]

Annika Jeppsson

Annons