Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äktenskap passar för alla

I sitt installationstal påminde Barack Obama om de stora förändringar som det amerikanska samhället genomgått de senaste decennierna, och som gjort att diskrimineringen på grund av hudfärg har försvunnit: ”En man vars far för mindre än sextio år sedan inte skulle ha serverats på en lokal restaurang står nu framför er för att svära den mest högtidliga ed”.
Men även om USA inte längre har någon diskriminering på grund av hudfärg, så har man fortfarande kvar diskriminering på grund av sexuell läggning. I nästan alla stater är det till exempel förbjudet med homosexuella äktenskap.

Annons

Sverige har kommit längre än USA när det gäller homosexuellas rättigheter. Men inte ända fram. Fortfarande kan inte homosexuella ingå äktenskap.

Förhoppningsvis kommer detta snart att förändras. I går presenterade nämligen Centerpartiet, Folkpartiet och Moderatena en gemensam riksdagsmotion, där man föreslår att partnerskapslagen upphör och att även homosexuella skall få ingå äktenskap.

De tre partierna vill att denna lagändring träder i kraft den 1 maj. Detta kräver dock att man kommer överens med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, som lagt en motion om samma lagändring, men som föreslår att lagen träder i kraft den 1 januari. Det vore dock konstigt om inte de sex partierna skulle kunna ena sig om den 1 maj.

Ett enda parti är emot könsneutrala äktenskap: Kristdemokraterna. Detta parti föreslår istället att begreppet äktenskap avskaffas i lagstiftningen, och ersätts med ”giftermål”, som skall gälla lika för alla par. Samtidigt skall vigselrätten avskaffas för religiösa samfund. De religiösa samfunden skall även i fortsättningen få viga par till ”äktenskap”, men dessa vigslar skall inte ha någon rättslig betydelse.

Kristdemokraternas förslag har fördelar, eftersom det kan sägas vara en konsekvens av att kyrkan och staten har skilts åt. Förslaget innebär dock att diskrimineringen av de homosexuella fortsätter, eftersom de inte skall få ingå äktenskap. Och det är just därför Kristdemokraterna lägger detta förslag de vill att ordet ”äktenskap” bara skall kunna gälla för heterosexuella par.

Dessutom innebär Kristdemokraternas förslag att det blir omöjligt för heterosexuella par att enbart gifta sig i kyrkan. Förslag innebär därför en försämring för många par, medan de övriga partiernas förslag bara innebär förbättringar.

På sikt kan det dock bli naturligt att avskaffa vigselrätten för religiösa samfund. Men detta får då inte innebära att homosexuella inte längre får ingå äktenskap. Lagen skall inte diskriminera någon på grund av sexuell läggning.

Annons