Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

45 kan sägas upp i skolan

Ett större antal anställda inom grundskolan ska sägas upp under våren.
Hur många är ännu oklart, men facket befarar att det kan röra sig om 45 anställda.

Annons

Orsaken till nedragningarna är enligt Ulf Gustavsson, chef för barn och utbildningsförvaltningen, att elevantalet under de senaste åren sjunkit i grundskolan.

Om jag tar det från huvudet så är det runt 200 elever färre mellan 2008 och 2009. Det är nästan lika många som på en medelstor skola, säger han.

Inte förrän 2013 tror man att elevantalet kommer att öka igen.

Tills dess måste alla verksamheter anpassas. Det ligger på varje chef att se över sin verksamhet. Vi lever ju på elevpengen, säger Ulf Gustavsson.

Däremot är han fortfarande osäker på hur många som kommer att sägas upp.

Det är för tidigt att säga. Jag skulle inte vilja tro, utan veta, innan jag säger något, säger han.

Processen bakom uppsägningarna är i full gång. Kontakter har tagits med både lärarorganisationerna och kommunal.

Troligen blir vi färdiga med förhandlingarna med kommunal under den här veckan och med lärarorganisationerna under nästa vecka. Då blir det lättare att gå ut med siffror.

En sak som man däremot redan nu vet är att många av dem som riskerar uppsägning finns bland de yngre anställda, eftersom de generellt sett har arbetat kortare tid inom Norrtälje kommun än de äldre.

Vi tittar just nu på vad vi kan erbjuda äldre personal för framtidslösningar för att kunna ha kvar de yngre, säger Ulf Gustavsson.

Under höstens genomförande av ny grundskola och nedläggning av Flygskolan pratades det om att höja antalet lärare i skolan. Hur blir det med det nu?

Det här är en annan fråga. Vi slår vakt om kvaliteten i verksamheten, men måste anpassa verksamheten efter antalet elever.

Kommer personal från Flygskolan att sägas upp?

Vi ser inte på det här skola för skola, utan som en helhet. De kommer inte att behandlas annorlunda än andra anställda, säger Ulf Gustavsson.

Facket: Det kan handla om 45 tjänster

Vi är inte glada. Enligt vad jag hört handlar det om runt 45 personer som kan sägas upp, säger Gun-Britt Viktorsson, ordförande för Kommunal i Norrtälje.

Gun-Britt Viktorsson håller inte alls med Ulf Gustavsson om att nedragningarna beror på elevantalet sjunker.

Det här handlar bara om budget. Jag blir så arg när Norrtälje är så bra på att spara pengar och sedan drar man ner på skolan på det här sättet, säger hon och syftar på att kommuen redovisade ett överskott på cirka 50 miljoner för 2008.

Men om elevantalet sjunker så måste väl verksamheten anpassas efter det?

Jag kan inte se att man kan spara mer. Redan i dag är barngrupperna alldeles för stora på flera håll. På fritidshemmen kan det vara en person som tar hand om trettio barn när andra i personalen är sjuka. Det är inte klokt. Man måste sätta till pengar till skolan.

Gun-Britt Viktorsson tror inte att förhandlingarna mellan hennes förbund kommunal och barn- och utbildningsförvaltningen kommer att bli klara under den här veckan.

Jag har inte kommit åt mejlen idag men i söndags hade vi inte fått en kallelse till en förhandling. Och jag tror inte att vi har fått det i dag heller. Vi måste ha minst en veckas förberedelsetid.

En av följderna kommer att bli att många som arbetar inom skolan får byta arbetsplats.

Det här kommer att påverka alla inom grundskolan eftersom las-tiden räknas på alla skolor i kommunen. Risken är att det blir en otrolig omflyttning av personal i höst.

Annons