Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

144 obehöriga lärare drabbas av nytt förslag

Det kan bli tuffa tider för landets obehöriga lärare.
Den statliga utredningen ”Legitimation och skärpta behörighetsregler” förslår nämligen att obehöriga lärare varken ska få sätta betyg eller tilldelas fasta tjänster.
I Norrtälje kommun kan 144 obehöriga lärare drabbas av det nya förslaget.

Annons

Gymnasieskolan ligger sämst till. I Norrtälje kommun har bara 61 procent av de kommunala gymnasieskolorna behöriga lärare. I de fristående gymnasierna är andelen ännu lägre, här har endast 48, 5 procent av lärarna behörighet.

Susanne Storck, ordförande i Lärarförbundets lokalförening i Norrtälje, är positiv till förslaget.

Det är ett bra förslag. Skollagen säger ju att behöriga alltid ska gå före obehöriga, men med detta förslag kommer det bli svårare för skolan att bryta mot den lagen, säger hon. 

Susanne Storck tycker också att betygsättningen ska uteslutande skötas av behöriga lärare.

Man kan jämföra situationen med att bli opererad av en allmänläkare i stället för en kirurg. Det kan få förödande konsekvenser. Gör läraren fel så kan ju det också få ödesdigra konsekvenser för eleverna länge fram. Det är samma sak, säger hon. 

Utredningen är gjord av regeringens utredare Jörgen Ullenhag och får uppbackning av utbildningsministern Jan Björklund. Om förslaget går igenom kommer lärarna behöva visa upp en lärarlegitimation för att få undervisa. Finns inte behöriga lärare att tillgå skall en obehörig lärare kunna ges dispens, men endast för ett år i taget. Legitimationen ska också kunnas dras in om läraren missköter sig. Varje nyexaminerad lärare ska även genomgå ett ”provår” med syfte att ge läraren yrkesintroduktion samt att bedöma huruvida läraren är lämplig. 

Enligt utredningens förslag ska förskolelärare eller tillsvidareanställda lärare utan lärarexamen efter en övergångsperiod på åtta år inte längre vara behöriga att undervisa. År 2010 vill utredningen att förslaget ska träda i kraft.

Fotnot: Med behörig lärare menas den som har lärarexamen. För att vara behörig ska läraren också ha rätt ämneskompetens för sin tjänst. 

Katarina Hansson

[email protected]

"Det känns nedvärderande"

Andreas af Malmborg är lärare på Rodengymnasiets medieprogram. Han går under epitetet obehörig lärare eftersom han inte har någon lärarexamen. Han känner stark misstro till regeringens beslut att inskränka rättigheterna för obehöriga lärare och befarar att sådana åtgärder i praktiken kan innebära stora problem.

Det är klart att det känns nedvärderande när vår högsta chef, utbildningsminister Jan Björklund, vill att alla utan lärarexamen ska sopas bort från skolan. Själv har jag 20 års yrkeserfarenhet som journalist samt fem år av universitetsstudier bakom mig. Det borde innebära behörighet för att undervisa i språklig kommunikation, säger Andreas af Malmborg. 

Han är också oroad över att rektorernas egna omdöme kommer att få en underordnad roll vid till exempel rekryteringar. Han menar att i stället för att gå på egenskaper som ämneskunskap och yrkes- eller livserfarenhet kommer rektorerna bli tvungna att endast se till utbildningsart.

Vidareutbildning är bra och utvecklande. Men den måste ju ske efter behov. Att vidareutbilda dessa obehöriga bara för att få ett examensbevis är ju i många fall rent absurt, säger han. 

Hur skulle du reagera om du nekades möjligheten att sätta betyg?

Det skulle ju bli väldigt underligt. Dels skulle jag känna mig trampad på, och dels skulle den nyexaminerade läraren säkert känna sig överflödig.

Vad tycker du, ska man anställa obehöriga lärare som varken har erfarenhet eller akademiska poäng?

Om en rektor har gjort bedömningen att den personen är kompetent och viktig så tycker jag att det inte finns några problem med att anställa den personen. 

Det nya förslaget riskerar nu att skapa ett A- och B-lag bland lärarna. Och trots att skollagen redan säger att behöriga lärare ska gå före obehöriga så kommer det nya skarpare förslaget att öka klyftorna ytterligare. Andreas af Malmborg märker redan hur spänningarna börjar växa bland lärarna på Rodengymnasiet.

Ja, tyvärr så är det så. Folk börjar dra öronen till sig. De som är behöriga växer lite grann och de obehöriga krymper lite grann. Det är synd. Det skapar en känsla av olust, säger han. 

Katarina Hansson

Annons