Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrtälje kommun måste bli mer klimatkonkret

Allt fler människor har insett att klimatfrågan är vår tids stora utmaning. De flesta har också förstått att läget är akut och att ingen väntetid finns. Många gör förändringar i sin vardag och vill göra ännu mer för att bidra till en hållbar utveckling.

Anmäl text- och faktafel

Visst kan man irritera sig på "klimatförnekare" eller på "klimatfördröjare" - men det är ett ofruktbart förhållningssätt. Då tappar vi bara energi och fokus från vår utmanande ödesfråga.

Det är dock rimligt att den enskildes ansträngningar följs av politisk handlingskraft och flertalet människor förväntar sig att vi politiker har mod att fatta de beslut som gör det enklare att leva klimatvänligt i vardagen. Sverige har i bred enighet (sju av åtta riksdagspartier) slagit fast klimatmål och åtagit sig att leva upp till Parisavtalet. (Huvudsakligen gäller det att göra en handlingsplan och se till att minska koldioxidutsläppen med en viss uträknad procentsats varje år).

Sedan en tid tillbaka är det kommunernas uppgift att bli klimatkonkreta, men här i Norrtälje går det trögt. Klimatmotion och "medborgarmotion" har inlämnats till kommunfullmäktige men har ännu inte synts till på dagordningen.

På en fråga från Miljöpartiet när vi kan förvänta oss att klimatfrågan behandlas i kommunfullmäktige gavs löfte att det skulle ske direkt efter sommaruppehållet. Låt oss hoppas att det blir så.

Låt oss också hoppas att vi kan arbeta blocköverskridande. Om allianspartierna ville involvera oppositionen i processen vore mycket vunnet. Det här är sannerligen en fråga som borde beröra alla som vill bidra konstruktivt. Uppdraget är ju entydigt: koldioxidutsläppen ska minska, i enlighet med vad som beslutats i riksdagen.

Flera kommuner har redan utformat koldioxidbudgetar, så vi kan dra lärdom av deras beräkningar och erfarenheter. Den perfekta "omställningsplanen" finns antagligen inte. Verkligheten kommer nog att visa oss att den behöver revideras varje år.

Men så är det ju med det mesta i livet. Det viktiga är ändå att vi kommer igång och att viljan får hand och fot. Miljöpartiet i Norrtälje vill gärna hjälpa till så att vår kommun ska stå upp för sin del av Parisavtalet. Men låt oss börja redan nu. Tiden är knapp.

Mats Wedberg (MP)

Camilla Rydstrand (MP)

Andreas Hagstedt (MP)

Tyra Blum (MP)

Mats Wilzén (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel