Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrtälje har inte råd med ännu ett stängt museum

Pythagoras: industrimuseum och riksintresse. Inte ett besöksmål som bara uppenbarade sig eller kom till genom kommunens noggranna försorg. Bakom succén på Södra bergen, nästan mitt i stan, ligger folkligt engagemang, protester och åratal av ideellt arbete.

Anmäl text- och faktafel

Nu tjänar museet såväl som turistmagnet, som utvecklingscentrum, för utbildning, solidaritetsarbete, samlingspunkt och mycket mer. Det är en genuin miljö som skänker många mycket glädje.

Allt det där vet vi ju redan. Nu stormar det dock runt Pythagoras igen, kommunen har minskat sitt bidrag och det går inte att hålla verksamheten igång efter sommaren. I likhet med hur det såg ut på 1980-talet då byggnaden skulle undanröjas och ge plats för moderna hus.

Då höll kulturarvet på att gå förlorat om det inte vore för just det folkliga engagemang och hårda ideella arbete som startades. Just det arbetet är i sig ett kulturarv.

Därför rimmar det illa när Sverigedemokraterna säger sig vilja ta pengar från Folkets hus för att ge till Pythagoras och på så sätt spara ett arv från en tid då ”den svenska modellen” var under uppbyggnad. Folkets hus och nykterhetsrörelserna var minst lika mycket en del av den tiden och har bevarat en folkbildningstradition som är viktig än i dag. Det vore direkt galet att ställa dessa verksamheter emot varandra.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och den styrande borgerliga minoritetsalliansen hade exakt lika mycket pengar i budgeten till kultur- och fritidsnämnden som finansierar Pythagoras verksamhet. Vänsterpartiet hade i sitt tilläggsförslag till budgeten, som ju också innehöll en återställning av skattenivån till 2007 års nivå, hela 35,5 miljoner kronor mer till kultur och fritidsnämnden. Detta var avsett för lokaler, kulturskolans breddning, avgiftsfri simskola med mera. Med det tillskottet hade det med lätthet funnits utrymme för ytterligare 400 000 till Pythagoras, det vill säga samma summa som museet har fått årligen de senaste åren och klarat sig på.

Nu pekar representanter från Socialdemokraterna på att det kanske inte är kultur- och fritidsnämnden som ensamt ska bära kostnaderna för en verksamhet som också är ett riksintresse, bevarandevärd i sig och viktig för turistnäringen och för våra skolor. Kanske bör kostnaderna kunna läggas mer centralt.

Ett avtal med motorfabriken Pythagoras skrevs i februari. Det framgick tydligt av det treåriga avtalet att det inte handlade om samma pengar som man tidigare erhållit.

Trots det skrevs det på, varför? Avtalet skrevs mycket sent och för Pythagoras var det viktigt att över huvud taget få till ett avtal eftersom man låg efter med betalningar. Muntligen sades det, utlovades det, att extrapengar kunde sökas och skulle erhållas. Muntliga besked från kommunstyret är dock ingenting att fästa sig för hårt vid.

Nu har vi ett läge där Pythagoras varslar sin personal och verksamheten riskerar gå i graven eller kraftigt begränsas. Det är ingenting som vi kulturellt har råd med i en kommun med ett Roslagsmuseum som ekat tomt i åratal. Vi behöver kulturen för vår sammanhållning, för vårt engagemang och för våra möjligheter att vara människor. Det har många invånare insett och de har swishat sina bidrag för att rädda Pythagoras.

På torsdag sluter folket upp i en bred manifestation för att visa sitt stöd och sin protest mot den magra kulturbudgeten. Detta kanske räddar verksamheten för det här året, men Vänsterpartiets ståndpunkt är att detta är en kommunal angelägenhet som ska finansieras med kommunala medel.

Catarina Wahlgren (V)

Lars Dalquist Öhlén (V)

Per Claesson (V)

Stefan Grath (V)

Johannes Folkesson (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel