Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrtälje får ny stadsdel

Konsortiet Roslagens famn köper mark av kommunen för att bygga en ny stadsdel med 315 bostäder vid Norrtälje bussterminal.

Annons

Kommunen säljer 27 000 kvadratmeter mark vid Norrtälje bussterminal för minst 94 miljoner kronor. Köpare är konsortiet Roslagens famn som vill bygga en ny stadsdel med 315 bostäder.

Kommunstyrelsens arbetsutskott säger ja till ett preliminärt markanvisningsavtal mellan parterna.

– Projektet ligger i linje med utvecklingsplanen för Norrtälje stad, säger kommunalrådet Kjell Jansson (M).

Avtalet blir definitivt när en färdig detaljplan för området vinner laga kraft. Ett annat villkor för köpet är att Roslagens famn når en överenskommelse med SL om hur den nya busstationen ska fungera.

Roslagens famn presenterade sina idéer för kommunledningen i april i år. Totalt vill konsortiet investera 1,1 miljarder kronor i Norrtälje.

Planerna omfattar området som ramas in av Bangårdsgatan, Danskes gränd, Hantverkaregatan och Baldersgatan. Här vill Centrumutveckling Sverige AB och Cardipoint AB, bolagen bakom Roslagens famn, bygga 13 000 kvadratmeter butiker, restauranger och kaféer i markplan.

Ovanpå de kommersiella lokalerna uppförs 315 bostäder i 2,5 plan. Under fastigheterna, som blir i trä, ges utrymme för drygt 500 bilar i parkeringsgarage.

De preliminära skisserna innehåller även en trafikteknisk lösning för busstrafiken. Dagens terminal ska rivas och ge plats åt en ny hall med väntsal och 15 dockningsstationer för bussar under tak.

Köpeskillingen på 94 miljoner kronor är också preliminär.

– Summan är baserad på kommande byggyta. Siffran kan komma att justeras uppåt men 94 miljoner är miniminivån, säger Peter Elander, fastighetschef på Norrtälje kommun.

Avtalet ska formellt godkännas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Om satsningen får grönt ljus inleds arbetet med att ta fram en ny detaljplan för området samtidigt som Roslagens famn trycker gasen i botten.

Första byggetappen innehåller hundra hyresrätter, 60 bostadsrätter, butiker, parkeringar och den nya bussterminalen.

– Vi hoppas kunna börja bygga kring sommaren 2014. Det skulle innebära inflyttning 2016, säger Håkan Karlsson, styrelseordförande i Centrumutveckling Sverige.

Kontakter med investerare, bland annat fastighetsbolag och byggherrar, är redan inledda. Även SL är tänkt som medfinansiär.

Projektet slår tre flugor i en smäll, enligt Håkan Karlsson:

– Storstockholm växer och Norrtälje har utrymme för fler bostäder. Och med nya butiker stärker vi stadskärnans attraktionskraft. Dessutom bidrar en ny bussterminal till att popularisera kollektivresandet, säger han.