Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrtälje bra på att jobba med våld

En svart bild av länet målades upp på seminarium.

Våld i nära relationer är komplexa. De rör många områden i samhället. Förutom att det är ett brott, berör det också sjukvården och socialtjänsten.

– Och eftersom det är så många som drabbas är det även en folkhälsofråga, säger Katarina Edlund, som tillsammans med Birgitta Virgil är länsstyrelsens samordnare mot våld i nära relationer.

De båda redogjorde på sparbanken igår kväll bland annat för läget i länet, utredningar, uppdrag, kommande lagstiftning och kostnader.

– 11 000 kvinnor finns varje år registrerade sjukskrivna inom försäkringskassan för att de utsatts för våld, påpekade de.

Katarina Edlund och Birgitta Virgil slog dock fast att det inte bara är kvinnor som drabbas. Våldet drabbar även män och barn och inte minst äldre personer. Det finns även en stor kompetensbrist och tidsbrist. Man vet inte hur man ska bemöta dem som drabbas.

I Norrtälje är bilden lite bättre, påpekar de närvarande på mötet. Här har polisen och många olika instanser sedan 1984 haft ett nära samarbete när det gäller att motverka relationsvåld. Ett resultat av detta samarbete var just mötet på sparbanken i går kväll.