Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrtälje behöver en ny kulturpolitik

Annons

Robert Beronius (L) skriver i NT att ”Pythagoras går före politiska sekreterare” i ett svar till mitt debattinlägg. Nu har i alla fall inte jag sett något förslag lyftas av honom där detta kan bli verklighet. Jag ser fram emot det. Då först kan debatten kring detta ämne bli verklig. Allt annat är bara populistiskt prat.

Anmäl text- och faktafel

När antalet kommunalråd debatterades i fullmäktige kände jag att Hans Andersson (L) delade min uppfattning att det började bli lite ”framtungt med kommunalråd”. De har nu vuxit till antalet sju.

Politiska sekreterare är däremot ingen lyxföreteelse som Robert Beronius antyder. De hjälper de förtroendevalda fritidspolitikerna att forska och kontrollera hur arbetet utförs i kommunen och vilka beslut som tas i olika nämnder. För att på ett rimligt sätt få en överblick över kommunen är politiska sekreterare viktiga för den demokratiska processen.

Pythagoras är en stiftelse som genom sin konstruktion öppnar upp för ett samarbete med civilsamhället. Det är en skam att den styrande minoriteten inte självklart vill stödja den utan tar spjärn mot annat.

Pythagoras är en av de viktiga kulturinstitutionerna i vår kommun. Den är av stort folkligt intresse och många bidrar med sina ideella krafter.

Även andra stiftelser, som Roslagsmuseet, Nordströmska och Färsna naturvårdsstiftelse, Vikingabyn Storholmen, Sjöfartsmuseet i Älmsta med flera, drivs till stor del av ideellt engagerade människor och är därför särskilt viktiga för kulturlivet i kommunen. Riskerar dessa att behandlas lika styvmoderligt som det nya styret gör med Pythagoras, måste vi verkligen titta över hela kulturbudgeten. Och det är kanske dags nu.

Norrtälje behöver en annan kulturpolitik. Miljöpartiet stödde och drev på en ny organisation i det förra styret när ”Norrtälje museer” skapades. Idén föddes ursprungligen av Hans Landberg i Fornminnesföreningen.

Vår mening var att stiftelsernas engagemang och kompetens skulle användas av förvaltningen och vi ville se en radikal förändring av varifrån kulturinitiativen skulle komma. Vi i Miljöpartiet ansåg att en mer ”förvaltningsdriven” kulturpolitik inte var önskvärd.

Kulturen borde istället förankras hos de som vill ta initiativ och som drivs av sitt engagemang. Om resurserna går till dessa stimuleras det fria kulturlivet. Och nya kulturformer kan växa fram – underifrån.

Stiftelserna är en utmärkt bas för ett sådant arbete och vår ambition är att under begreppet ”Norrtälje museer” skall alla verksamma museiinstitutioner i kommunen finnas med. Även det fria konstlivet kan ingå i detta och bli en arena för den fria konsten.

I dag har vi en kommunal konsthall på Galles gränd som kostar närmare sex miljoner kronor per år i drift. Det är tveksamt att ställa en verksamhet mot en annan. Men i en situation där Pythagoras skulle kunna hålla öppet om museet fick 400 000 kronor ytterligare, ja då är det nog dags att lyfta på alla stenar och kritiskt granska hela kulturpolitiken.

Det behöver växa fram ett större förtroende från medborgarna för hur kommunens resurser fördelas.

Mycket av kommunens kulturmedel pytsas ut av tradition och gammal vana. Därför behöver vi fråga oss vad kommunens roll är i ett samhälle där det fria kulturlivet har en viktig roll.

Mats Wedberg (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel