Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrtälje behöver en direktbuss till Stockholm

Annons

Vi sverigedemokrater vill ha en snabbare busslinje mellan Norrtälje och Stockholm i rusningstrafik, en buss som prioriterar Norrtälje kommuns invånare och skattebetalare så att vi kan ta oss snabbare från dörren där hemma till dörren på jobbet. I dag är restiden ofta 75 till 85 minuter och det duger inte om Norrtälje vill vara en attraktiv kommun. Det går nämligen att korta ned tiden om man verkligen vill.

Anmäl text- och faktafel

Norrtälje kommun är i en expansiv fas och växer med omkring 1 000 personer per år. Människor väljer att flytta till vår kommun och pendlar till sitt arbete i Stockholm medan andra, som bor i Norrtälje sedan tidigare och börjar jobba i Stockholm väljer att bo kvar för att pendla till ett jobb i Stockholm.

Många pendlare väljer att ställa bilen till förmån för bussen och åker man kommunalt skall man erbjudas snabba och bekväma kommunala bussförbindelser. Kollektivt resande uppmuntras ur miljösynpunkt och genom att åka kommunalt gynnas kollektivtrafiken och man sparar pengar för individen och kollektivet. Att välja bussen framför bilen minskar andelen fordon i trafiken och slitaget på vägarna minskar. Kollektivtrafiken har en stor betydelse för samhällsekonomin och anses vara det bästa resealternativet för befolkningen i Region Stockholm. Om vi politiker menar allvar då vi säger att vi vill främja en positiv regional utveckling är det viktigt att dels utjämna skillnader i möjligheterna till goda kommunikationer, dels motverka att människor väljer att ta bilen på grund av onödigt lång färdtid med buss.

I dagsläget har Norrtälje endast två busslinjer, 639 och 676, som tar invånarna till tunnelbanan. Buss 676 avgår från Norrtälje busstation och trafikerar på vägen till Tekniska högskolan i Stockholm flera andra kommuner, nämligen Vallentuna, Täby och Danderyd, vilka buss 676 i dagsläget servar. Samtliga dessa kommuner har egna busslinjer och i vissa fall även spårbunden trafik. Eftersom resenärer i dag stiger på och av var som helst längs linjen innebär det i praktiken att pendlarbussen även fungerar som stadsbuss. Restiden skulle gå att påverka genom färre antal stopp på vägen in till Stockholm.

Avståndet kan vi inte göra så mycket åt och inte heller trafiktätheten, men servicen till skattebetalarna i Norrtälje kommun skulle kunna förbättras genom en ny busslinje, en snabblinje 676, endast för resande från och till Norrtälje kommun under rusningstid.

I år är det dags för en ny upphandling av kollektivtrafiken och Sverigedemokraterna arbetar för att förbättra för Norrtälje kommuns resenärer genom att försöka påverka SL att prioritera Norrtälje kommuns invånare i rusningstrafik. I måndags lämnade vi in en motion i kommunfullmäktige om att verka för detta förslag och vi har samtidigt lämnat in motionen i regionfullmäktige (tidigare landstingsfullmäktige) för att nå maximal påverkan.

För oss sverigedemokrater är det viktigt att invånarna i Norrtälje kommun erbjuds goda möjligheter att pendla till och från Danderyd och Stockholm.

Britt-Mari Canhasi (SD), regionpolitiker, ledamot kommunfullmäktige

Tommy Grönberg (SD), ledamot kommunfullmäktige, busschaufför

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons