Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrlandsreggae på KnappKrlssons

Under torsdagen gjorde Norrlandsbandet Glesbygd'n sin första spelningen i båthuset på KnappKarlssons scen. Vemodiga och träffsäkra rader hittade en entusiastisk publik med mycket svängutrymme.

Golvet gungar och från scenen forsar elektriska stötar av vemod. Avskalat och djupsinnigt. En efter en fyller de båthusets lilla scen. Till slut har trummor, saxofon, bas, trumpet, gitarr och sång växt sig starkt och golvat hela publiken. Det Umåebaserade åttamannabandet Glesbygd'n är bara en kvinna kort och har fått låna trumpetaren Johan Asplund från det svenska reaggebandet Kultiration.

De har färdats hela dagen från Umeå och verkar trivas i lugnet på Barnens ö. Publiken är oförskämt liten, men verkar hedrad av besöket. Efter bara en låt rör sig alla som i trans och kryper närmare musiken.

Ödmjuka och skoningslösa står de inför allas blickar. Med texter som träffar rakt i solarplexus och sår frön. På kvidande arvidsjaursbondska kommer uppmaningar om att sluta förstöra jorden och tänka mer på andra. Inlevelsen slår rot i alla golvbrädor och sprider sig snabbt. I ett slag är alla stilla. Melankoliskt inkännande med raden "Grönöga ät sig in i huvet mitt. Svartsjuka ät sig in i bröste mitt".

Men lika fort som smärtan trängde sig på är den försvunnen. Människor hoppar vilt och obundet. Tempraturen stiger. Sångaren Arvid Andersson hoppar ur finskorna och kavlar upp byxorna. Sätter sig på scenen och låter trumbeatet bli starkare och starkare. Hjärtslagen dundrar bedövande och en helt färsk låt annonseras. För dem är det är sommarens första spelning och på lördag ska de spela för betydligt fler på Peace love.

När känslorna vänts ut och in och Glesbygd'n tänker ge sig av blir protesterna höga, och extra nummret tar alla ner på jorden. Endast ackompanjerad av piano svävar "gräv min grav" ut över natten och lämnar ingen oberörd.

Efter spelningen firar bandet med skumpa medan publiken fortsätter att dansa till reggaebandet AWAJ från Skarpnäck. Och det är inget dåligt sväng i båthuset. Glesbygd'n hänger kvar och säger att de gärna kommer tillbaka.

Att det är synd om dem som missade torsdagens spelning är det inget snack om.