Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polanski vill återvända till USA

Roman Polanski flydde USA för att undvika fängelsestraff efter att ha haft sex med en 13-årig flicka 1977. Nu arbetar jurister som representerar regissören för att nå en uppgörelse om att han ska kunna återvända till USA utan att hamna i fängelse.

Annons

Harland Braun, som företräder Polanski från Los Angeles, säger att Polanski vill kunna röra sig fritt och besöka sin bortgångna fru Sharon Tates grav. Tate mördades av medlemmar i Charles Manson-sekten 1969.

Det har gått prestige i fallet Polanski och USA har flera gånger begärt honom utlämnad. Både Polen och Schweiz har dock nekat att lämna ut honom.

Nu vänder sig Braun till amerikansk domstol för att offentliggöra uppgifter från åklagaren från 1977. Uppgifterna ska, tillsammans med Polens och Schweiz beslut, bevisa att Polanski och rättsväsendet gjort upp och att Polanski inte är skyldig att sitta frihetsberövad.

Den utsatta kvinnan har sedan länge klargjort att hon anser att Polanskis självvalda exil varit straff nog.

För en månad sedan drog han sig ur uppdraget som ordförande för César-juryn, Frankrikes största filmgala. Detta efter att såväl kvinnorättsgrupper som ministrar protesterat och sagt att uppdraget trivialiserar Polanskis brott.

Mer läsning

Annons