Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Noa och faktoriet visar på brister i demokratin

Det här med närdemokrati och en fungerande medborgardialog verkar vara en svår uppgift för våra politiker att hantera. Många förväntade sig efter valet 2014 att samverkanstyret skulle förverkliga sina löften om öppenhet och information. Besluten förväntades vara genomtänkta, väl förankrade och långsiktigt hållbara.

Men hur blev det i verkligheten? Vi kan lämna bland annat den infekterade skolfrågan därhän och belysa hanteringen av några aktuella kulturfrågor.

Noas lokal på Campus Roslagen.

Noa (Norrtälje ateljéförening) har sedan 2003 hyrt en stor förrådsbyggnad vid Campus Roslagen. Där har 50-talet medlemmar sina ateljéer och i den stora hallen har man arrangerat utställningar och andra publika evenemang.

För ett år sedan blev föreningen uppsagd – här skall lokalen byggas om till kontor i tre plan. I ett kulturupprop för några veckor sedan (för övrigt det tredje i ordningen) samlades i snöstormen ett hundratal åhörare, en samtalsledare och en panel på åtta personer. Tanken var att diskutera och belysa kulturens villkor och betydelse för kommunens utveckling.

Men det mesta kom att handla om hyresuppsägningen. Politiska företrädare för Campus och kulturarbetarna på Noa hade olika uppfattningar om händelseförloppet. ”Noa kan inte klara hyreshöjningen och har ingen vilja till dialog”, sammanfattade Campus. ”Vi har aldrig fått svar på frågan om den nya hyran”, menade Noa.

Det logiska är att hantera ärendet i kultur- och fritidsnämnden, som får göra en saklig bedömning av Noas verksamhet. Det ger insyn, transparens och en rättvis hantering i en demokratiskt vald facknämnd. Därefter kan beslut fattas om att eventuellt tillskjuta medel för att balansera Campus krav på marknadshyror. Men först – prata med varandra!

• Faktoriet.

Den gamla fasaden har återfått sin ursprungliga ljusa färg och ytterligare renoveringsjobb planeras. Men det som har dominerat NT:s insändar- och debattsidor under flera månader är om trapphuset skall placeras utvändigt eller inne i huset. ”Utvändigt” upprepar Mats Wedberg (arkitekten och ersättare i styrelsen) i polemik mot övriga debattörer –flera andra arkitekter, kulturengagerade Norrtäljebor och inte minst Tyréns konsulter som gjort en antikvarisk utredning. Har beslut fattats? Besked motses!

Men minst lika viktig är frågan om husets framtida innehåll. Många vill att Roslagsmuseet skall återuppstå i sin gamla form, andra vill flytta dit turistbyrån, inreda kontor och bedriva kaféverksamhet. Men det här är faktiskt inte något som Stiftelsen Roslagsmuseet bestämmer över. Kommunen har genom ett 25-årigt hyresavtal rätt att besluta över den kommande verksamheten. Någon form av ”publik verksamhet” har utlovats, men besked från kommunhuset inväntas med spänning.

Min högst personliga uppfattning är att inte återgå till stereotypa montrar, utan med modern digital teknik levandegöra Norrtäljes ursprung och historia. Gör gärna plats för ett kommunalt informationscentrum, där besökare, turister, potentiella innevånare och företagare får professionell vägledning. Men först – informationsmöte om faktoriet!

Gamla brandstationen (gamla konsthallen).

Usch! Orkar vi än en gång älta alla turerna runt konsthallens flytt till Galles gränd, alla heliga politiska löften före valdagen 2014 om fortsatt kulturverksamhet i brandstationen och kallduschen när vi en morgon i NT kunde läsa om att kommunen bestämt att kulturen skulle ut och en sportbar in. Ett nytt kapitel skrevs härom veckan då en sopstation skall placeras mellan gamla brandstationen och närmaste grannhuset.

Nej, nu riktar vi blickarna framåt och mot hamnen och ett annat politiskt löfte inför nästa val. Vi vill ha klara besked om kulturhuset i hamnen.

Per Börjesson (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel