Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ninas hund dödades av fartdåre i Rimbo

Hennes bästa vän dog. Hon var själv bara en hårsmån från att bli påkörd. Nina Stahre kritiserar domen mot bilföraren. – De hade lika gärna kunnat ge honom en näve hallonbåtar och en kram.

En fredagskväll i september gick Nina Stahre som vanligt med sin hund Oscar på promenad. De var på väg över Uppsalavägen då en Volvo körde förbi i hög fart. Tätt efter kom en svart Golf. Bilen krängde över på fel sida av vägen och körde över Oscar.

– Jag hann hoppa åt sidan, annars hade han klippt mig med, berättar Nina Stahre.

Golfen for sedan över en gräsmatta innan den landade med ett brak på familjen Lundströms altan på Nybodavägen.

Som NT har berättat under hösten fick polisen inte tag i mannen förrän ett par veckor senare. Ställd inför det faktum att hans DNA fanns på en av krockkuddarna som löst ut erkände 29-åringen att han kört bilen.

Mannen sade att olyckan inträffat då han körde om en lastbil på övergångsstället. Han hade sett Nina för sent, girat mot en trottoarkant, slagit huvudet i ratten och svimmat. Han lämnade sedan olycksplatsen till fots.

Nina Stahre blev sjukskriven. Sorgen efter Oscar och insikten om att hon själv var en hårsmån från att bli påkörd, har varit tuff att bära.

– Andra har man och barn. Jag hade Oscar. Han var som min familj och följde med mig överallt. I stallet, på gymmet, på jobbet, säger hon.

Nu har Norrtälje tingsrätt meddelat sin dom mot 29-åringen gällande vårdslöshet i trafik och smitning. Nina Stahre uppfattar domen som ett hån. I november 2013 dömdes mannen för grovt rattfylleri till skyddstillsyn och vård för sina alkoholproblem.

Nu har tingsrätten beslutat att det straffet även ska gälla den nya brottsligheten. Mannen stod även åtalad för grovt rattfylleri hösten 2012 men friades då i brist på bevis.

– Det som gör mig upprörd är vilka signaler det här sänder. Han är nyss dömd för grov rattfylla och nu kör han ihjäl en hund, men han får inget märkbart straff. De hade lika gärna kunnat ge hon honom en näve hallonbåtar och en kram, säger Nina Stahre.

Hon är också kritisk mot att polis och åklagare under rättsprocessen har antytt att hon ska se det som tur i oturen att det ”bara” var en hund som dog i olyckan. Kammaråklagare Rickard Wahlqvist kommer inte att överklaga domen, men säger att Nina Stahre och familjen Lundström själva har mjölighet att överklaga domen.

–Jag kan förstå hur tingsrätten har resonerat rent juridiskt. Samtidigt beklagar jag att målsägarna blev så illa drabbade på de sätt som de blev av olyckan, säger han.