Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NIK-fostrad back nära U16-landslaget

34 spelare gör upp om 22 platser i svenska U16-ishockeylandslaget. En av dem är från Norrtälje kommun.

Annons

I går tog svenska U16-förbundskaptenen Ulf Lundberg ut 34 spelare till ett elitläger i Sportcentrum 12–15 december. Lundberg hade en tuff uppgift i och med att 136 spelare från fyra breddläger skulle bantas till elitlägrets 34.

Både Almtunacentern Rasmus Hedin, moderklubb Hallsta IK, och SDE-backen Linus Nässén, moderklubb Norrtälje IK, deltog på ett breddläger och hade chansen att nå elitlägret.

En av dem lyckades. Linus Nässén, född 1998.

– Det hittills största jag varit med om i min ishockeykarriär. Det känns oerhört stort och skönt. Jag var på stan och fick ett sms av en kompis som berättade att jag kommit med. Det var en otrolig lättnad, säger Linus Nässén.

Förbundskapten Lundberg motiverar uttagningen av Nässén så här:

– Vi tycker att Linus är en av de tolv bästa backarna i landet just nu. Han spelar ett väldigt moget backspel med bra avvägningar, säger Ulf Lundberg.

– Det handlar mycket om avvägningar för backar, att man väljer mellan att spela konstruktivt och att spela enkelt. Och just det tycker jag Linus har kommit långt i sin utveckling med.

Elitlägret består av tre träningspass och tre internmatcher. Därefter väntar nästa gallring. För Nässéns del ska tolv backar bli till sju som spelar tre landskamper mot Finland i Sportcentrum den 17–19 december.

– Jag hoppas jag har en stor chans att nå landskamperna. Jag är väldigt nöjd just nu, men inte för nöjd. Det finns mer att nå. Jag ska ge allt på träningarna så vi se hur långt det räcker.

Förbundskaptenen motiverar uttagningen av dig med att du spelar ett moget backspel?– Det håller jag med om. Jag har lärt mig mycket av min tränare i SDE:s b-juniorer och av min pappa.

Hur ser du på att elitlägret är på hemmaplan i Sportcentrum?– Det är alltid ett extra plus med hemmaplan och jag hoppas att jag gör ett riktigt bra läger i Norrtälje.

Vad krävs för att nå den landskampstruppen?– Rätt mycket. Bra inställning och att man visar att man ska vara med mot finnarna.

Fotnot: Nässéns klubb SDE är en sammanslagning mellan Stocksund, Danderyd och Enebyberg.

U16-landslaget

Den 12-15 december har svenska U16-landslaget ett elitläger i Norrtälje sportcentrum.

34 spelare deltar, 4 målvakter, 12 backar och 18 forwards/centrar.

Lägret består av träningspass (fem för målvakter, och tre för utespelare) och tre internmatcher. Internmatcherna spelas fredag 13 december 18.30, lördag 18.30 och söndag 10.00.

Efter söndagen ska 34 spelare bantas till 22 som möter Finland i tre landskamper i Sportcentrum den 17, 18 och 19 december.

För U16-landslaget väntar sedan två 4-nationsturneringar under 2014. I Tjeckien den 8-10 februari och i Oskarshamn den 11-13 februari. För motståndet i de turneringarna står Finland, Ryssland och Tjeckien.