Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"NHL är något man drömt om sedan man var liten"

Efter tre säsonger i farmarligan AHL får Eddie Läck inleda säsongen i NHL. I natt börjar allvaret för hans Vancouver Canucks men målvakten ser premiären från bänken.

NHL-säsongen 2013/2014 drog i gång natten till onsdag. Norrtäljes bidrag till den nordamerikanska ishockeyn, målvakten Eddie Läck, har spelat till sig platsen som andramålvakt hos Vancouver Canucks.

I natt 04.05 svensk tid inleder Läck och Canucks säsongen borta i Kalifornien mot San Jose Sharks.

– Det är självklart skitkul att få starta säsongen i NHL, jag har tränat för det här hela mitt liv, säger Läck när NT-sporten når honom på telefon efter ett träningspass.

Du missade stora delar av förra säsongen på grund av en höftskada, hur har försäsongen varit?– Bra. Jag har varit på is i tre och en halv månad och allt känns som vanligt igen.

– Jag har stått tre matcher på försäsongen, i de matcherna mönstrade vi ett ungt lag medan motståndarna hade fler stjärnor med. Så det blev många skott i svåra lägen vilket är lärorikt.

Redan nu är det klart att Läcks målvaktskollega Roberto Luongo står i premiären och han är Canucks uttalade förstamålvakt den här säsongen.

– Jag vet om min roll som andramålvakt och jag ska vara ett så bra stöd som möjligt för Luongo. Jag får vänta på min chans och när den väl kommer gäller det att jag bidrar så att laget tar poäng.

I NHL brukar det fungera som så att när en spelare kommer upp från AHL och knackar på dörren till NHL, så säger tränaren till spelaren att skaffa en egen lägenhet i staden när det är klart att spelaren ska stanna i NHL.

Har du fått den ordern än?– Nej, jag bor än så länge i ett lägenhetshotell som laget fixat åt mig. Det gäller att spela bra i början av säsongen så jag får flytta till något eget.

– Canucks vill se hur jag presterar och det är upp till mig att bevisa att jag vill stanna kvar.

Ny för den här säsongen i Canucks är tränaren John Tortorella, senast i New York Rangers. En tränare känd bland medierna för sina tuffa stil och som går sin egen väg, särskilt när det gäller att bemöta journalister.

Vad har du fått för intryck av honom?– Det intrycket man får av honom i tidningarna har inte jag fått. Tortorella är väldigt kunnig och vet hur han vill ha det. Han är en bra lärare. Tortorella har berömt mig de matcherna jag spelat bra, det betyder självklart mycket.

– Det känns som om laget har fått en nytändning i och med coachbytet. Det tar nog några matcher innan spelsystem och sådant sitter till 100 procent. Jag tror vi har en bra chans att gå långt den här säsongen.

Du kom till Nordamerika 2010 med drömmen om att få spela i NHL, nu tre år senare ser det ut som drömmen blir sann. Hur känns det?– NHL är något man drömt om sedan man var liten så det är klart att det kommer bli kul och något jag verkligen ser fram emot.

Eddie Läck

Ålder: 25 år, född den 5 januari 1988.

Moderklubb: Norrtälje IK.

Nuvarande klubb: Vancouver Canucks.

Tidigare klubbar: Lidingö, Djurgården, Leksand, Brynäs, Manitoba Moose, Chicago Wolves.

Meriter: SM-silver J18 2005 (Djurgården), elitseriedebut den 17 oktober 2009 mot Färjestad (Brynäs), AHL:s rookielag säsongen 2011 (Manitoba Moose), månadens målvakt i AHL december 2010 (Manitoba Moose).