Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Netflix gör remake av Saltkråkan: "Ett mervärde för hela Roslagen"

Att Astrid Lindgrens verk är omtyckta världen över är ingen nyhet och länge har det varit tal om olika nyinspelningar. Nu är det klart att amerikanska film- och seriejätten Netflix gör en remake av Saltkråkan - The Salty Crow.

– Jag har guidat besökare från hela Europa som är intresserade av Saltkråkan så jag tycker att detta verkar vara en jättebra idé. Tänk att jag nu kommer få visa upp Norröra och Snickargården även för amerikanska turister. Det är ett mervärde för hela Roslagen, säger guiden Michael Blum.

Skärgårdsserien blev i slutet av 1960-talet en stor succé även utanför Sverige och nu har det blivit klart att en nyinspelning ska produceras av amerikanska företaget Netflix.

– Saltkråkan har alla basingredienser som behövs för en bra serie. Miljön och relationerna. Men vi ska krydda till den lite extra, säger Lirpa Ekoj, exekutiv producent på Netflix.

Inspelningarna förväntas dra igång i slutet av sommaren och precis som originalet kommer The Salty Crow att spelas in på Norröra och Söderöra.

– Den här miljön är exotisk för oss amerikaner och det känns självklart att vi ska filma här. I så lång utsträckning som det går vill vi också använda oss av svenska statister och skådespelare, säger castingansvarige Rarul Gid.

Han avslöjar att Stellan Skarsgård redan är klar som Melker Melkersson och i rollen som Malin Melkersson kommer vi få se Alicia Vikander.

– Vi har inte hittat någon passande mister Boatsman ännu däremot, säger Rarul Gid.

För Lirpa Ekoj betyder det mycket att vara en del av produktionen då hennes pappa är född och uppvuxen i Sverige.

– Barnen i Bullerbyn och Saltkråkan ligger mig varmt om hjärtat. Jag åkte till Sverige första gången i vuxen ålder men på något sätt hade Astrid Lindgren redan gett mig en bild av landet och den svenska kulturen, säger hon.

Dock kommer den amerikanska versionen av Saltkråkan inte gå helt i samma spår som originalet.

– Vi lever i en annan tid nu och behöver anpassa oss. Publiken vill ha mer spänning, säger Lirpa Ekoj.

Hon berättar att tittarna kommer känna igen alla karaktärer, men att de i The Salty Crow snarare kommer få se den mörkare sidan av dem träda fram. Lirpa Ekoj menar att de vill ta den svenska helyllebilden och vrida om den rejält.

– Det är så mycket mer intressant att få se människors brister så det är det vi kommer lyfta fram i The Salty crow. Tänk dig Twin peaks möter Narcos, säger hon.

Lirpa Ekoj blev delvis inspirerad under sitt andra besök på Norröra, då det precis uppdagades om en övergiven knarkodling.

– The salty crow kommer inte vara en trevlig plats utan en ö omgiven av cannabisdimma, där morden avlöser varandra och det inte ens går att lita på mister Boatsman. Saltkråkan kommer nå en helt ny nivå, säger hon.

Michael Blum tror att publiken kommer bli splittrad gällande The Salty Crow och menar att vissa säkert kommer uppleva att man förstör en klassiker som är gjord för barn, medan andra säkert kommer gilla den nya "vuxen-versionen".

– Jag tror även att denna lite tuffare version skulle ha tilltalat Astrid Lindgren för hon var ju egentligen väldigt tuff och rebellisk och hon hade en ganska mörk lite okänd sida också, se på Pippi långstrump bara, säger Michael Blum.

I slutet av maj kommer teamet finnas på plats i Norrtälje för att påbörja casting av statister. Lirpa Ekoj hoppas att så många rospiggar som möjligt vill bli del av en historisk nyinspelning.

UPPDATERING: Tyvärr kan NT nu berätta att allt endast var ett aprilskämt. Även om vi, liksom säkert många andra, skulle vilja se den här filmen i framtiden. Här kan du läsa mer om vilka reaktioner vi fått.