Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej, vi fördröjer inte arbetet efter stormen Alfrida

 
Stormen Alfrida
Visa alla artiklar

Stormen Alfrida har drabbat många skogsägare särskilt hårt i området kring Stockholm och Norrtälje.

När skogsägaren väl fått grepp om skadorna, väntar också arbetet med att få ut virket i tid. Ett av skälen är att förhindra att angrepp av skadedjur förvärras, som till exempel granbarkborren. Av den orsaken säger skogsvårdslagen att om mer än fem kubikmeter virke av barrträd skadats inom ett hektar, så skall allt som överstiger den volymen tas om hand och transporteras ut. 

Anmäl text- och faktafel

I det här läget är det naturligt att det finns funderingar kring hur man ska göra med avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen. För det finns ju ett krav att skogsägaren måste anmäla avverkningar större en 0,5 hektar till oss minst sex veckor före, enligt skogsvårdslagen.

Rune Karlsson beskriver i en debattartikel i Norrtelje Tidning arbetet med att ta hand om de träd som fallit i stormen på hans mark och att en avverkningsanmälan med sex veckors väntan skulle fördröja arbetet. Det är ett missförstånd. Att ta ned enstaka träd i den omfattningen behöver nämligen inte anmälas till oss. Gränsen går alltså vid avverkningar större än 0,5 hektar. Det går dessutom att få dispens från sexveckorsregeln.

Rune Karlsson och alla de andra skogsägare som nu arbetar med följderna av stormen gör helt rätt när de snabbt tar hand om träden. Något administrativt förmynderi finns inte i vägen.

Karolina Johansson, skogskonsulent, Skogsstyrelsen

Stefan Lindstedt, distriktschef Stockholm-Gotland, Skogsstyrelsen

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel