Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedskärningarna måste stoppas

Onsdagen den 30 april, valborgsmässoafton, ringde jag till öronavdelningen på Norrtälje sjukhus, men fick av telefonsvararen beskedet att återkomma den 5 maj eftersom avdelningen var stängd.

Annons

Givetvis hänvisning till akuten eller vårdcentral, men mitt problem hade tidigare behandlats av öronavdelningen eftersom husläkare och vårdcentral inte har den utrustning som erfordrades.

Problemet var inte av akut karaktär varför jag inväntade den 5 maj. Telefontiden började 08.00 och jag fick en snabb och trevlig kontakt. Perfekt men … Beskedet jag fick var att om jag ville träffa min ordinarie läkare hade han tid först den 22 maj. Tablå!

På min fråga om varför jag inte kunde komma tidigare, fick jag till svar att man dragit ner på läkartider och att man hade träffat ett avtal med Läkarhuset vid Odenplan i Stockholm, och att jag kunde vända mig dit om jag ville eller behövde ha en tidigare tid. Det fanns tydligen en överkapacitet av öronläkare, ett fyrtiotal i Stockholm, som behövde patienter. Och samma sak gäller tydligen också ögonkliniken på Norrtälje sjukhus.

Efter en del diskussioner fick jag dock en tid den 12 maj hos en annan läkare på sjukhuset. Nu slipper jag åka buss de tre timmar som det tar att ta sig fram och tillbaka mellan Norrtälje och Odenplan.

Den här lilla sanna historien skapar dock en del funderingar på hur det står till med hälsan för sjukvården i vår kommun. Tidigare har cancervården tagits bort från Norrtälje sjukhus. BVC i norra kommundelen har diskuterats om den ska få finnas, vårdcentralen på Blidö har varit hotad även om det nu tycks ha skapats en lösning.

När existensen för Norrtälje sjukhus har varit på tapeten har de politiska partierna i Norrtälje alla sagt att det ska vara kvar som akutsjukhus. Men det finns en ägare till, landstinget, och signalerna därifrån har långt ifrån varit entydiga.

Det finns många sätt att ta död på en verksamhet. Ovan relaterade fall visar kanske på ett sätt. Om man klär av en verksamhet bit för bit så återstår till slut ingenting. Och då kan man kanske sälja resterna och visa på att det är en god affär. Hoppas vi slipper uppleva detta.

En travestering på det gamla talesättet om Muhammed och berget kan kanske användas. Om det nu finns så mycket överkapacitet i Stockholm, men behoven finns i Norrtälje kommun, så kanske läkarna kan sätta sig på bussen till Norrtälje istället för att patienterna en och en ska behöva åka till Stockholm.

Vi talar inte om hjärttransplantationer och andra sällsynta och högkvalitativa ingrepp. Vi talar om högst ordinära behandlingar som i många fall en utbildad sköterska skulle kunna göra men inte får.

Norrtälje sjukhus har alltid haft ett gott rykte om att ha kompetent vård med kunnig och trevlig personal. Hoppas att det får förbli så.

Till sist. I NT den 12 maj säger en informatör från Tiohundra att urologi och kirurgi också ska ”samarbeta” med Danderyd!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel