Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedgrävda kablar ska ge färre elavbrott

Genom att byta ut luftledningarna mot kablar i marken ska strömavbrotten bli färre i trakterna kring Grovstanäs.

Under sommaren har Vattenfalls entreprenör Otera Ratel lagt nya kablar i ett område mellan Grovstanäs och Bergshamra.

Arbetet är en liten del i ett större investeringar som Vattenfall gör på flera ställen i kommunen för att förbättra leveranskvaliteten.

– I och med de nya kablarna kommer det bli bättre spänning i nätet. Dessutom kommer det att bli driftssäkrare, säger Erik Persson på Otera Ratel entreprenad som utfört arbetet.

I dagarna har det sista jobbet gjorts klart då kabelskydden lagts på den del av ledningen som ligger närmast land. Arbetet har utförts av Peter Lindberg och Floris Marselje.

– Kastar man bara ut kabeln i vattnet kan den råka ut för slitage, antingen från is, rörelser i vattneteller från båtar som ankrar. Går kabeln av kan det bli en väldigt kostsam affär, säger Peter Lindberg som tillsammans med sina kollegor på företaget Subtech tagit fram ett helt nytt kabelskydd som nu testas för första gången.

Peter Lindberg har mångårig erfarenhet från kommersiell dykning och med tiden har idén om kabelskyddet växt fram.

– Produkten i sig är rätt simpel, men det är ett helt nytt koncept, säger han.

Förhoppningen är nu att antalet strömavbrott i vinter ska minimeras.