Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nattpersonal tvingas till längre arbetstid

Nattpersonalen på Tiohundra AB:s omsorgsboenden tvingas gå upp i arbetstid som ett led i företagets besparingar.

Annons

Veckoarbetstiden förlängs med fyra timmar till 36,20 timmar i veckan från och med den 1 februari, vilket beslutades under fredagen.

– Vi har under ett antal år haft bättre avtal än privata utförare och alla andra kommuner. Det här blir en återgång till det alla andra har, säger Tiohundra AB:s vd Peter Graf.

13 helårsarbetstjänster kommer att dras in, vilket ska ge en besparing på omkring fem miljoner kronor. Enligt Peter Graf är det vikarier som kommer att få sluta, medan fast anställda kommer att erbjudas andra tjänster.

– Det blir en försämring för enskilda medarbetare, men brukarna kommer att få lika mycket tid som tidigare.

Lotta Svenander, ordförande i Kommunal i Norrtälje, är kritisk.

– När arbetstiden förkortades till samma som man har inom Stockholms läns landsting blev arbetsmiljön bättre. Nu när den förlängs kommer sjukskrivningarna med all säkerhet att öka.

På en del av Tiohundras omsorgsboenden överväger man att låta nattpersonalen börja städa på nätterna.

– Det blir ytterligare en försämring av arbetsmiljön. Det är många som pratar om att söka sig till andra branscher, säger Lotta Svenander.

Att personalen kan få börja städa vill Peter Graf inte kommentera.

– Jag är inte insatt i det. Men pengarna måste hem.