Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattbussar, äldreombudsman och rondell i Rimbo - det vill alliansen i Norrtälje införa under mandatperioden

Nattbussar från Norrtälje, patrullerande ordningsvakter, rondell i Rimbo och en äldreombudsman. Det är några av förslagen för mandatperioden som Allians för Norrtälje kommun presenterade under fredagen. Nu återstår förhandlingar med andra partier för att förslagen inte ska falla i fullmäktige.

Annons

Anmäl text- och faktafel

"I Norrtälje kommun ska de enskilda invånarna finna frihet, egenmakt, livskvalitet och trygghet. Här ska varje människa ha rätten att, under ansvar och med hänsyn till andra, bygga sin framtid efter egen önskan och kunna utveckla sina egenskaper. Politiker och tjänstemän ska inte detaljstyra människors vardag, utan det offentliga ska tillhandahålla den grund som invånarna kan bygga vidare och utveckla sina liv på."

Så inleder Allians för Norrtälje kommun sitt handlingsprogram för mandatperioden som sträcker sig fram till 2022.

TV: Här är styrets 88 skarpa förslag på hur Norrtälje kommun ska bli bättre

- Vi har haft ett väldigt bra samarbete där vi framför allt hittat frågor där vi tycker att alla faktiskt är vinnare. Vi har tagit fram 88 skarpa reformförslag som vi är stolta över, säger Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande.

Vad gäller skola och utbildning är det främst fyra punkter som sticker ut. Alliansen vill behålla Rånäs skola, stärka elevhälsovården med fokus på psykisk ohälsa bland unga. De vill införa lärarassistenter samt mer ordning och reda i klassrummen. - Kvaliteten är avgörande i skolan och det kommer vi att jobba mycket med under mandatperioden, säger kommunalrådet Anders Olander (C).

Vad gäller näringsliv vill Alliansstyret se till att upplåta mer kommunal mark för företag. Och detta i hela kommunen, inte bara i Norrtälje stad. Man vill även inrätta ett nytt näringslivsutskott samt genomföra ett regelförenklingsarbete för att slopa onödiga regleringar i kommunen.

Alliansen, Robert Beronius (L), Bino Drummond (M), Anders Olander (C), presenterade sitt program för mandatperioden på fredagen.

Vad gäller klimat och miljö vill alliansen att arbetet ska baseras på mätbarhet och realism.

- Politiken måste göra någonting för miljön, inte bara prata om det, säger kommunalrådet Robert Beronius (L). Det är därför mätbara mål är så viktigt.

För att behålla en levande landsbygd vill man bland annat göra Norrtälje stad mer tillgänglig. De som bor på landsbygden ska också kunna ta sig hem efter ett besök i Norrtälje. Försök med nattbussar från Norrtälje till andra orter finns som förslag. Samt att den anropsstyrda trafiken ska utökas. Men det handlar också om att underlätta för människor att flytta till kommunen.

- Bredbandsutbyggnad behöver vi väl knappt nämna, säger Anders Olander (C). Men vi behöver, med tanke på det som nyligen hänt, även se hur vi långsiktigt kan säkerställa driften på landsbygden och i skärgården.

Vad gäller kultur och fritid vill styret bland annat se till att Färsna gård blir ett naturreservat. Och så, när det handlar om trafik, vill de komma tillrätta med parkeringssituationen i Norrtälje stad.

- Vi ska gå vidare med planeringen av parkeringshus i Norrtälje. Vi tycker också att det finns förutsättningar till ett hus som inte bara är till för parkering, utan ett hus som kanske även innehåller kontorslokaler med mera. Så att vi för en gångs kan handla i Norrtälje och inte bara prata om parkeringar, säger Anders Olander (C).

Det finns fler trafikfrågor man vill lösa. Behovet av rondeller, till exempel. - Ett bra exempel är rondellbehovet i Rimbo. Vid ICA-affären, där hoppas jag att det finns en rondell inom fyra år. Nu är köerna hopplösa, säger Robert Beronius (L).

Det bör tilläggas att Alliansen styr i minoritet, och kommer att behöva söka stöd för sina förslag hos andra partier under mandatperioden.

Annons