Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Närvård för cancerpatienter försvinner

Den kompletta bröstcancervården på Danderyds sjukhus kommer att försvinna. – Det kommer att bli katastrof, säger Ulla Johansson, bröstcancerpatient.

Annons

Fyra bröstcancercentrum ska bli två.

Än så länge kan bröstcancerpatienter i Norrtälje dela upp sin vård mellan Norrtälje sjukhus och Danderyds sjukhus. Nu ska båda enheterna försvinna och patienterna ska i stället hänvisas till Södersjukhuset eller till nya Karolinska sjukhuset och S:t Görans sjukhus i centrala Stockholm. Norrtäljebon Ulla Johansson, 85 år, har opererats för bröstcancer två gånger.

– Jag tycker allt det här känns lite tråkigt. säger hon om den kommande förändringen. Jag tycker det är underbart på Danderyds sjukhus, och jag har bara träffat trevliga läkare och personal där.

Första gången hon kom i kontakt med bröstcancervården på Danderyds sjukhus och överläkare Sam Rotstein var då hon behandlades för sin andra bröstcancerdiagnos. år 2006. Sedan dess har hon haft en nära och betydelsefull kontakt med läkare och personal på enheten.

– De har blivit som en familj. Jag känner mig tacksam och jag ser det som att bekantskapskretsen har utökats, säger hon.

Bröstcancerenheterna på Danderyds sjukhus och Norrtälje sjukhus har ett långt och nära samarbete bakom sig. Det är tack vare detta som Ulla Johansson och andra drabbade har kunnat få delar av sin vård och behandling i Norrtälje.

– Jag känner mig trygg. Jag kan ringa när jag vill och jag behöver aldrig gå och grubbla över något. Det finns alltid någon jag kan prata med och få svar på mina frågor, säger hon.

För bröstcancerpatienter i en tidig eftervårdsfas kan förändringen bli besvärlig eftersom behandlingen kan ge påfrestande biverkningar med kräkningar, muskelvärk och trötthet. Även för återfallspatienter kan den extra resvägen bli dryg eftersom symptomen kan medföra bland annat balansstörningar, viktnedgång, värk i kroppen, och vätska i buk och lungor.

För Ulla Johansson och många andra bröstcancerpatienter norr om Stockholm kommer förändringen, enligt förslaget, inte bara föra med sig rent logistiska problem. Som cancerpatient står man under vård en lång tid. Eftervård och kontroller pågår under en tioårsperiod, vilket skapar nära relationer och viktiga förtroenden till läkare, sjuksystrar och annan personal.

I dag är Ulla Johansson fri från bröstcancern men hon går på fortsatta kontroller en gång i halvåret. Hon går ut och går med sin man varje dag och ser närmast fram emot att träffa barnbarnen som kommer från Finland. Hon har inga fysiska hinder för att kunna åka den extra sträckan till något av andra sjukhusen, men konsekvenserna av ett vårdbyte oroar.

– Det kommer bli katastrof. Varför ska allting ändras som redan är bra? Om jag måste åka någon annanstans blir det som att börja om från början.

Bröstcancer

Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer hos kvinnor i Sverige. Drygt 7 000 får en bröstcancerdiagnos varje år, varav 1 700 av dessa bor i Stockholms län. Stockholm är bäst i världen på bröstcanceröverlevnad, drygt 90 procent av de drabbade botas.

Mellan 250 och 300 bröstcancerpatienter opereras på Danderyds sjukhus varje år. Nästan alla patienter får dessutom någon form av onkologisk behandling. Den onkologiska behandlingen omfattar all slags behandlig utanför den kirurgiska delen.

Södersjukhuset och Danderyds sjukhus är i nuläget Stockholms två enda sjukhus som har beredskap för hela bröstcancerprocessen.

Cirka 60 bröstcancerpatienter behandlas just nu på Norrtälje sjukhus. För dem innebär det att de kan få en del av sin vård lokalt, även återfallspatienter kan i nuläget få en del av sin behandling där.

Att åka kommunalt från Norrtälje busstation till Danderyds sjukhus tar straxt under en timme. Resan från Norrtälje till Södersjukhuset tar cirka en timme och fyrtiofem minuter.