Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naprapatfriskus som släcker eld fyller 50

Margith Sundbergh har sin naprapatmottagning i Älmstas gamla brandstation. Ganska passande, eftersom hon är deltidsbrandman. Denna glada tidsoptimist, som hon kallar sig själv, fyller 50 år den 14 februari.

Hon föddes i Stockholm, men växte upp söder om staden. Hennes far kom från Ungern. Han hade flytt därifrån efter det nedslagna upproret mot ryssarna 1956. Det ungerska kynnet innebar att han hade en viss stränghet vad gäller barnuppfostran.

– När jag var tonåring fick jag inte vara ute och roa mig på kvällarna som mina jämnåriga. Men och andra sidan gjorde det inget, för mina kvällar gick åt till träning.

Hennes idrottskarriär inleddes med simning, och hon vann en del tävlingar. Sedan bytte hon till friidrott. En rad medaljer, inte minst i lagsporter, blev skörden.

– I slutet av 1980-talet hörde jag till de 10 bästa kvinnliga friidrottarna i Sverige, säger hon.

Under ett år basade hon för Friskis Svettis i Norrtälje. Hon är nu aktiv på samma träningsinstitut i Älmsta. Samtidigt driver hon sin mottagning ”Väddö Naprapat Rehabklinik” alldeles intill kanalen. Huset var tidigare Älmstas brandstation, byggd på 1930-talet. Och än i dag kan larmet gå i huset.

Som deltidsbrandman har hon jourveckor. Ibland går larmet mitt i en behandling av en patient, som exempelvis har ont i ryggen.

– Mina patienter vet att när jag har jourvecka så sticker jag direkt när larmet går. Då säger jag åt dem att låsa efter mig och komma en annan dag.

Från att larmet går ska det ta högst sex minuter innan hon är iförd brandmansdräkten och brandbilen rullar.

– Men ofta går det på mindre än fem minuter, säger Margit Sundbergh.

NT:s redaktör och hon åker den korta biten från hennes jobb till den nuvarande brandstationen. Hon visar på ett gathörn:

– Den här kurvan tar jag på två hjul när larmet går.

Av och till förekommer antydningar om att kvinnor är för svaga för att kunna vara brandmän.

– Jag blir förbannad på sånt skitsnack, säger hon. Vi blir regelbundet fysiktestade. Vi måste klara samma tester som männen. Dessutom blir jag förbannad när somliga föreslår att vi kvinnor ska få lättare fystest än männen. Vi ska ju klara samma uppgifter!

Hon ger ett exempel:

– Om jag är rökdykare och går in med min kompis, då måste han kunna lita på att jag orkar få ut honom om han skulle svimma, på samma sätt som jag kan lita på honom.

Andra fystest som både manliga och kvinnliga brandmän måste göra, är dragning av vattenfylld slang 50 meter, att bära slangkorg och att gå löpband med full utrustning inklusive syrgasflaskor som väger 18 kilo.

Margit Sundbergh

Aktuell: Fyller 50 år i morgon

Efternamn som barn: Takàcs

Födelseort: Stockholm

Bor: På Älmsta udde. Bor i Roslagen sedan 1990

Familj: Sambo, tre barn

Jobbar som: Naprapat, deltidsbrandman och vik. mentalskötare på hem i Hallstavik. Spinningledare och gyminstruktör på Friskis Svettis i Älmsta

Utbildningar: Naprapathögskolan 4 år, mentalskötarutbildning, räddningsinsatsutbildning till brandman

Friidrottsmeriter: Bland annat guld i lag-SM med IFK Lidingö 1988 och 1989, då hon sprang medel- och långdistans. Seger i Stockholms DM löpning 3 km 1988 och i terräng fyra km 1989