Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nakenbadare frias i hovrätten

Mannen säger att han drack öl i bastun och råkade glömma att ta på sig badbyxorna innan han hoppade ner i simbassängen.

Annons

En man som badar naken kan visserligen upplevas som obehaglig, men behöver inte vara brottslig. Det anser hovrätten som nu friar en 35-årig nakenbadare från Väddö för sexuellt ofredande. Tidningen Dagens Juridik uppmärksammar domen på nätet.

I slutet av januari i år hoppade mannen, utan baxbyxor, ner i simbassängen på ett hotell i Falun. I bassängen badade tre kvinnor och en liten flicka.

Enligt kvinnorna satt mannen på bassängkanten, klädd i handduk och pratade en stund, innan han blottade sin nakenhet och hoppade i vattnet med en smäll.

Mannen anmäldes och händelsen gick till åtal som ett sexuellt ofredande.

Falu tingsrätt dömde mannen för sexuellt ofredande och flera andra brott, till två månaders fängelse. Enligt tingsrätten hade mannen blottat sig uppsåtligen och på ett sätt som var ägnat att väcka obehag.

Ärendet överklagades och nu har 35-åringen friats i hovrätten.

Svea hovrätt tvivlar inte på att kvinnorna upplevde nakenbadet som överrumplande och obehagligt, men menar att mannen inte kan dömas enbart utifrån deras uppfattning av vad som är kränkande.

Enligt hovrätten finns det inga bevis för att mannen har haft uppsåt att kränka deras sexuella integritet och därför ska han inte dömas för sexuellt ofredande.

Gällande de andra brotten ändrar hovrätten domen från fängelse till skyddstillsyn och behandling mot alkoholmissbruk.