Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket positivt besked från Lantmännen

Företaget Lantmännen äger stora delar av marken i Norrtälje hamn. Lantmännens mark ligger dessutom mycket centralt i hamnområdet, som kommunen vill omvandla till en ny stadsdel för Norrtälje stad.

Annons

Därför var det nog många kommunpolitiker och kommunala tjänstemän som fick skrämselhicka när Lantmännen i höstas plötsligt meddelade att företaget började få brist på siloanläggningar för spannmålslagring, och att man därför kanske skulle behöva använda silorna i Norrtälje hamn. Eftersom Lantmännens mark ligger så centralt skulle det i princip innebära att planerna på en ny stadsdel i hamnen måste skrotas. En del spekulerade därför om att Lantmännens besked var ett förhandlingsutspel för att öka pressen på kommunen att sätta fart på hamnplanerna.

Det definitiva beskedet från Lantmännen har dröjt. Under tiden har kommunen fortsatt sin planering, helt utifrån förutsättningen att Lantmännen tänker avveckla sin siloverksamhet. Kommunfullmäktige har anslagit 230 miljoner för att rusta upp kajen, sanera marken och dra vägar, vatten- och avloppsledningar. Kommunfullmäktige har också antagit en skelettplan för hela hamnområdet.

Många politiker och kommunala tjänstemän drog därför en lättnadens suck när Lantmännen meddelade att man hade bestämt sig: man avvecklar spannmålshanteringen. Och nu har Lantmännen och kommunen också kommit överens om ett avtal för hur det hela skall gå till, och vem som skall ansvara för vad.

Lantmännens besked är mycket bra för Norrtälje kommun och Norrtälje stad. Det gör att planerna för Norrtälje hamn har tagit ett mycket stort steg mot förverkligande. Fortfarande återstår flera hinder, till exempel eventuella överklaganden av skelettplanen och detaljplanearbetet för de olika delarna av hamnen, men Lantmännens ja till exploatering gör att den största stötestenen nu är borta.

Enligt avtalet mellan Lantmännen och Norrtälje kommun skall de två innersta silorna, den ”röda” och den ”gröna” börja rivas vid årsskiftet. Den yttersta silon, den ”grå” silon, kan dock bli kvar och byggas om till bostäder.

Det är synd att den röda silon försvinner. Den är vacker, och hade kunnat bli en bra lokal för olika typer av kulturverksamheter. Men uppenbarligen har inte kommunledningen varit intresserad av detta.

De övriga två silorna är däremot inte vackra, och det finns därför inga estetiska skäl att bevara dem. Några ”industrihistoriska” skäl finns inte heller – liknande silor finns på mängder av platser. Den gröna silon lär också vara i så dåligt skick att den inte kan bevaras.

Å andra sidan kanske det går att bygga om den grå silon så att den både blir vacker och innehåller funktionella och attraktiva bostäder. Det verkar inte så troligt, men Lantmännen skall i alla fall få en chans.