Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mycket god skolnyhet

Kvaliteten på grundskolorna i Norrtälje kommun har länge varit alltför dålig. Den har varit så dålig att småbarnsföräldrar valt att inte flytta hit eftersom de inte vill att deras barn skall få en sämre start i livet.

Kanske är det detta, och inte att alla barn i Norrtälje är värda en bra utbildning, som ligger bakom att även Moderaterna de senaste åren har börjat prata om att skolans kvalitet måste förbättras. Kommunalrådet Kjell Jansson menade till exempel i senaste valrörelsen att majoriteten hade misslyckats på skolområdet, och att det krävdes en uppryckning. Om skolan är dålig vill ju få barnfamiljer flytta till Norrtälje kommun, och då blir det svårt att uppfylla målen för inflyttning och befolkningsökning.

Sedan 2010 har kommunmajoriteten också satsat en hel del extra pengar på skolan. Och det tycks som om dessa satsningar nu börjar ge resultat. I onsdags kom nämligen den rankning av skolresultaten i olika kommuner som Sveriges kommuner och landsting gör varje år, och där har Norrtälje kommuns siffror förbättrats på nästan varje punkt. Siffrorna gäller för år 2011 och till exempel har drygt tre procentenheter fler elever uppnått målen i alla ämnen jämfört med 2010, vilket gjort att kommunen förbättrat sin rankning med 50 platser, från plats 198 till plats 148. Förbättringen i svenska har varit speciellt stor. Där klarade 98,1 procent av niorna minst betyget godkänt 2011 jämfört med 93,6 procent 2010. Det innebär att kommunen gått från plats 183 till plats 92.

Alla dessa förbättringar innebär att Norrtälje kommun i det sammanvägda resultatet har förbättrat sin rankning från plats 180 till plats 131 bland landets 290 kommuner.

Det här en mycket god nyhet. Det visar att de satsningar som gjorts har givit effekt. Nu gäller det för kommunens skolpolitiker, skoltjänstemän och rektorer att anlysera vad man gjort rätt, och sedan gå vidare. För även om framstegen är stora finns det ingen anledning att vara nöjd med att Norrtälje kommun numer ligger på medelnivå och inte längre tillhör de sämsta i Sverige. Istället gäller det att gå vidare och använda de gjorda erfarenheterna till att göra Norrtälje till en av Sveriges bästa skolkommuner.

Tyvärr finns det ett område där skolorna i Norrtälje fortfarande ligger i botten: tryggheten. 87 procent av eleverna här känner sig helt trygga eller ganska trygga i skolan. Det gör att Norrtälje hamnar på plats 112 av de 118 kommuner som undersökts.

Det är alldeles för dåligt, och måste bli en tankeställare för alla skolansvariga. Självklart skall 100 procent av elever känna trygghet i skolan. Det borde även Moderaterna kunna inse, eftersom även tryggheten påverkar inflyttningen – risken för att barnen skall bli mobbade i skolan kan göra att barnfamiljer undviker att flytta till Norrtälje.