Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mustigt och njutbart med John Ajvide Lindqvist

Det är med kraft och övertygelse John Ajvide Lindqvist tagit sig an den grannlaga uppgiften att berätta om udda existenser och övernaturliga händelser mitt i den vardag som omger våra liv. Det började för sju år sedan med den kritikerrosade Låt den rätte komma in. Därefter har i snabb takt ytterligare tre feta romaner och en novellsamling utkommit.

 Att han dessutom lite vid sidan av placerat noveller i dagspress och i antologier, eller jobbat med filmmanus, vittnar bara i än högre grad om hans oerhörda arbetstempo.

Lämpligt som ingång i författarskapet låter han den nya volymen Låt de gamla drömmarna dö inledas av det Sommarprogram han höll 2006. Det är en bra text om honom själv, om hans uppväxt och om vägen in i författarskapet. Merparten av innehållet i den nya samlingen består av kortare eller längre noveller, som alla hade kunnat ingå i Pappersväggar, men som av olika anledningar fallit utanför ramen. Behållningen blir nu att läsa dem med vägledning av det förord boken försetts med, i vilket John Ajvide Lindqvist berättar om de olika texternas tillkomstprocess. Det ger en helt ny ingång till författarskapet.

Själv är jag förtjust i de helt korta texterna Tjejen och Elda telefonkataloger, som först publicerades i Färdlektyr, sponsrad av kollektivtrafiken. Antikrundan är också en alldeles förträfflig historia som utspelar sig på Rådmansö och som här har fått tillbaks sin rätta ursprungstitel. Tindalos hade kunnat försvara en plats i Pappersväggar, och sätter samtidigt Vreta handel på den litterära kartan.

Bokens titelnovell antyder ett tänkbart slutscenario för Oscar och Eli, huvudpersonerna i Låt den rätte komma in, ett slut man kan tolka som man vill.

Överlag är detta en mustig samling texter, som alla vittnar om den passion John Ajvide Lindqvist drivs av. Från början handlade det om trolleri med spelkort. Nu trollar författaren med helt andra medel. Det är bara att njuta!