Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musiknostalgi får premiär på Rådmansö

Efter minneskavalkaden ”Ta’t lugnt ta en Toy” är Solveig Bergqvist Larsson och Cecilia Kyllinge tillbaka med uppföljaren ”Tag det rätta tag Cloetta”.

Annons

− En riktig nostalgitripp, säger Cecilia Kyllinge inför premiären på Rådmansö.

Författaren Solveig Bergqvist Larsson föddes på 50-talet och växte upp i Västerbotten. I boken ”Ögona böj” (Verbum förlag) delar hon med sig av sina upplevelser från barndomen och uppväxten. Boken har legat till grund för både den tidigare föreställningen ”Ta’t lugnt ta en Toy” och uppföljaren ”Tag det rätta tag Cloetta”.

− Det var inte meningen att det skulle bli så, men i den här föreställningen är det mer av mina specifika barndomsminnen, säger Solveig Bergqvist Larsson.

Berättelser och anekdoter blir scener som förgylls av musik och sång med hennes dotter, artisten Cecilia Kyllinge, i spetsen. Men att jobba med familjen ser de inte som något problem.

− Det är klart att vi har olika åsikter. Det är en konst att jobba med sin dotter men hon är den bästa jag har jobbat med, säger Solveig Bergqvist Larsson.

− Jag håller med. Du är den bästa jag har jobbat med, säger Cecilia Kyllinge.

I ”Tag det rätta tag Cloetta” deltar även Cecilia Kyllinges man Bengt Kyllinge som tillsammans med Anders Larm står för det instrumentala i föreställningen. Bengt Kyllinge beskriver föreställningen som en berättarresa med flera dimensioner.

− Det är tvära kast, mycket grejer på scenen och en dräktparad utan dess like, säger han.

− Det är lite som en julklappsöppning, fyller Cecilia Kyllinge i.

De tycker att det är viktigt att det ska vara ”riktig” och tidstypisk rekvisita. De har främst lagt mycket pengar och tid på kläderna. Intresset för 50- och 60-talssaker och framför allt vintagekläder har blivit allt större och den här föreställningen verkar komma i precis rätt tid för att möta ”retrovågen”. Men det var inte planerat från Solveigs sida.

− Jag tänkte inte på det. Jag blev förvånad att det var så många unga i publiken, säger Solveig Bergqvist Larsson om erfarenheterna från ”Ta’t lugnt ta en Toy”.

Efter att ha mött så stor framgång med förra föreställningen är det lite pirrigt inför premiären.

− Det är nervöst. Tänk om vi inte når upp till den nivån. Men vi har gjort allt i vår makt för att göra det riktigt, riktigt bra, säger Cecilia Kyllinge.

Framför sig har de ett hektiskt schema med 65 föreställningar under perioden september till november.

− Det är fantastiskt roligt. Det är det roligaste jobbet jag har haft. Jag tycker att det är lyx med de här turnéerna, säger Solveig Bergqvist Larsson.

Föreställningen är en fristående uppföljare till ”Ta’t lugnt ta en Toy” som de turnérade med i två år. Berättarresan är 1 timme och 35 minuter lång, inklusive 20 minuters paus.

Premiär blir det på Gräddö i Rådmansö Bygdegård, onsdagen den 13 augusti klockan 19.00. Den spelas även på samma plats under torsdagen, den 14 augusti klockan 19.00.

Anledningen till att premiären går av stapeln på Gräddö är på grund av komikern Thomas Oredsson. Han är deltidsboende i trakten och har hjälpt dem med regi och peppning under några repetitionsdagar på Rådmansö Bygdegård tidigare i sommar.