Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musicerande lärare fyller 70

Marianne Joelssons scoutledartalanger förde in henne på läraryrket. Hon arbetar fortfarande som speciallärare. Den 12 februari fyller hon 70.

I Rangarnö på Väddö växte hon upp.

– Mina föräldrar var småbrukare och diversearbetare, säger Marianne Joelsson. Det är en förmån att ha en sådan bakgrund. Jag kan prata med olika människor och vistas i olika världar.

Tidigt var hon barnvakt i gårdarna i trakten. Som tonåring var hon scoutledare och dessutom ungdomsledare i nykterhetsorganisationen IOGT/NTO på Väddö. Hon var 17 år och hade just tagit realexamen i Hallstavik.

Inledningsvis hade hon funderingar på hantverksutbildning eller att utbilda sig till gymnastiklärare. Planerna ändrades, men hon blev lärare.

– Folk tyckte att jag var duktig med barn, och att jag skulle passa som lärare, minns Marianne Joelsson.

Hon sökte, och fick, lärarjobb på Kulla skola på Björkö, samma skola som hon gått i som barn.

Efter ett år med lågstadiejobbet tyckte hon att det här var ett yrke som passade henne, så hon gick lärarseminariet i Gävle. Marianne Joelsson arbetade i ett antal år som lågstadielärare. Efter 15 år började hon tröttna på att jobba som lågstadielärare. Då föreslog hennes rektor att hon skulle vikariera som talpedagog en tid. Det gjorde hon, i Rimbo ett år, och utbildade sig sedan till talpedagog.

I hela yrkeslivet har Marianne Joelsson arbetat på skolor inom Roslagens kommuns gränser. Hon har varit lärare i Björkö och Älmsta och talpedagog i Rimbo, Häverö och Väddö. Under en längre period med start 1987 bodde hon på sin föräldragård på Rangarnö. Hon har gjort ett antal bandade intervjuer med äldre Rangarnöbor. Detta material har använts i en studiecirkel för att skildra traktens utveckling. Det resulterade även i en bok.

På fritiden spelar Marianne Joelsson instrument. Hon sjunger alt i Hallstaviks kammarkör. Närmast ska kören framföra ”Mässa för en sårad jord” av Erik Hillestad och Ylva Eggehorn. Marianne Joelsson är också sedan länge med i orkestern ”No Name”.

– Den består av en massa högstadieelever plus mig, säger hon med ett skratt. Att jag får vara med, beror på att jag går som vuxenelev hos musikskolan sedan drygt fem år.

Instrumenten hon hanterar är saxofon och dragspel. Tidigare har hon även spelat fiol. Och hon har gått dirigentkurs i Huskvarna.

Hennes favoritmusik är jazz, med låtar som Duke Ellingtons ”Don´t Get Around Much Anymore” och Sinatrahiten ”New York, New York”.

Marianne Joelsson

Aktuell: Fyller 70 år den 12 februari

Födelseort: Väddö

Bor: I Norrtälje

Familj: Fyra barn och sju barnbarn

Yrke: Vikarierande speciallärare i Frötuna skola

Tidigare verksamhet: Lågstadielärare på Väddö, talpedagog, specialpedagog och handledare åt lärare

Utbildningar: Lärarexamen i Gävle 1966, talpedagogutbildning 1982 och handledarutbildning 2003

Intressen: Spela instrument i orkestern No Name och sjunga i Hallstaviks kammarkör

Bok på nattduksbordet: Deckaren ”En lek med eld” av Peter Robinson