Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Museiordförande: Avgå styrelsen!

Roslagsmuseets styrelse är djupt splittrad. Nu har konflikten vuxit till öppen strid.

Annons

Arbetet i Roslagsmuseets styrelse har kört fast totalt.

– Styrelsen är lamslagen, säger Kjell Pihlgren, som tog över ordförandeposten i mars.

Oenigheten gäller flera frågor, bland annat museets framtida verksamhet och hur det gamla gevärsfaktoriet ska användas.

Försäljning av Å-villan

Det senaste bråket gäller hanteringen av kommunens försäljning av Å-villan, som ligger granne med museet, och vem som har rätt att kalla till styrelsemöten. Inför försäljningen fick bygg- och miljönämnden en ansökan om förhandsbesked för att ändra användningen av Å-villan till körskola och kontor. Roslagsmuseet fick möjlighet att yttra sig, men Kjell Pihlgren valde att inte ta upp frågan vid styrelsemötet den 4 maj.

– Det fanns ingen anledning att göra det. Det finns inget skäl för styrelsen att yttra sig, kommunen tänker sälja Å-villan ändå. Och även om kommunen inte säljer finns det ingen avsikt från kommunens sida att överföra fastigheten till museet, säger Pihlgren.

Upprörd över osett ärende

Museistiftelsens vice ordförande Ove Lundberg, (S), är upprörd över att styrelsen inte fick se ärendet. Bygg- och miljönämnden lämnade nyligen bygglov för den nya användningen av Å-villan, nu vill Ove Lundberg ha ett extra styrelsemöte för att museet ska hinna överklaga innan tiden går ut i början av juni.

– Först vände jag mig till Kjell Pihlgren och vädjade om ett möte, men han vägrade, säger Ove Lundberg.

Styrelsemöte 25 maj

I stället har han själv kallat till ett styrelsemöte den 25 maj. Enligt Ove Lundberg ger stadgarna möjlighet till ett extra möte om minst två ledamöter begär det.

Kjell Pihlgren hänvisar till att han redan har kallat till ett extra möte den 15 juni.

– Ove Lundberg har bett mig kalla till ett nytt möte och det har jag gjort. Enligt stadgarna ska styrelsen ha minst två möten per år, det har vi redan haft. Det här blir ett extra styrelsemöte.

För sent

Mötet kommer för sent, enligt Ove Lundberg.

– Då har tiden gått ut, det är skälet till att vi måste kalla till ett extra möte tidigare. Enligt Kjell Pihlgren har Ove Lundberg ingen rätt att kalla till styrelsemöten.

– Det är fullständigt uppåt väggarna. Det är ordförande som kallar till möten och ordförande som sätter agendan på mötena.

Beslut om tre kommer

Ove Lundberg hävdar också att styrelsebeslut kan tas vid det möte han kallat till om minst tre ledamöter är på plats.

Inte alls, säger Kjell Pihlgren.

– De besluten har ingen laga kraft.

Kommunledning får bestämmaKjell Pihlgren har vänt sig till kommunledningen för att få råd om hur han ska hantera situationen.

– De får ge mig anvisningar om det här.

Bäst att byta ut styrelsen

Han beskriver läget som helt låst och anser att det bästa vore att byta ut hela styrelsen, inklusive honom själv.

– Ja, absolut. Nu ligger det som en stor, våt hand över hela museifrågan.

– Tala om sandlådenivå, det är så fånigt att det inte är sant.