Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Museets fastighet i Långgarn är såld

Roslagsmuseet har sålt sin fastighet i Långgarn. Nu börjar upprustningen av Zetterstenska villan. Men gevärsfaktoriet får vänta.

Annons

Upprustningen av Roslagsmuseets fastigheter vid Hantverkaregatan har stått stilla i flera år, i brist på pengar. För att få in pengar bestämde sig museistiftelsen för att sälja den fastighet i Långgarn där samlingarna förvaras. Nu är affären klar.

Museet får cirka 5,5 miljoner kronor för fastigheten och kan börja rusta sina byggnader.

Först ut är Zetterstenska villan, där arbetet påbörjats så smått.

– Fastigheten är i behov av en genomgående upprustning, det handlar om både tak, fasad, el och va, säger museistyrelsens ordförande Sören Karlsson.

– Vi ska gå igenom fastigheten ordentligt och ta fram ritningar, fortsätter han.

Det gamla gevärsfaktoriet, där museet visade sina utställningar, får däremot vänta.

– Det blir nästa pilsner, vi har inte resurser att ge oss på det parallellt, säger Sören Karlsson.

Kommunen har lovat att satsa två miljoner från försäljningen av Å-villan, som ligger granne med museet, på upprustningen av faktoriet. Affären har dragit ut på tiden, med flera överklaganden, men är nu i mål.

När kan upprustningen av gevärsfaktoriet komma igång?

– Så fort som möjligt, men Zetterstenska villan måste bli färdig först. Någon gång nästa år, hoppas jag, säger Sören Karlsson.

Hur faktoriet ska användas i framtiden är inte klart.

– Nej, men vi måste få in hyresintäkter för att kunna ta ansvar för samlingarna och fastigheterna, så det handlar om någon form av uthyrning, säger Sören Karlsson.

Museets trädgård kommer även i fortsättningen att vara öppen för allmänheten.

– Ja, den tillhör samlingarna och ska vara tillgänglig, vi tänker inte hyra ut fastigheten inklusive parken.

Affären innebär också att Roslagsmuseets samlingar blir kvar i Långgarn, där stiftelsen hyr lokalerna av den nye ägaren.

Roslagens fornminnesförening, som är en av museets stiftare, har gått med på försäljningen av fastigheten i Långgarn. Men Anders Thornström, som representerar föreningen i museets styrelse, är orolig över framtiden.

– Vi har egentligen aldrig varit inne på att sälja, men vi blev tvungna att gå med på det, vi gick med på det under bilan, säger han.

Han är rädd att hyreskostnaden kommer att urholka stiftelsens ekonomi.

– På sikt är det ingen bra lösning. Vi ser det som en tillfällig lösning i väntan på ett regimskifte efter valet. Framför allt vill vi att faktoriet ska rustas, det måste få behålla sin unika karaktär.