Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Museet har inte pengar till löner

Roslagsmuseet har inte pengar till löner i september. Nu hoppas museet på bidrag från kommunen.
– Annars får vi säga upp personalen, säger museets ordförande Kjell Pihlgren (M).

Annons

Turerna kring det stängda Roslagsmuseet fortsätter. I år har museet fått 640 000 kronor i bidrag från kommunen. Nu är pengarna på väg att ta slut.

– Vi har likviditetsproblem i september, säger Kjell Pihlgren.

 Pengarna räcker inte till löner den här månaden. Museets fyra anställda har olika former av lönebidrag, men de pengarna betalas inte ut förrän i oktober. Som läget är idag finns inte pengar till lönesumman som ska betalas ut den 25 september.

– Det akuta behovet för september är på 75 000 kronor, det gäller lönesumman och några fakturor som kommit in, säger Kjell Pihlgren.

 Han har vänt sig till kultur- och fritidsnämndens Bengt Ericsson (C) och bett om ett bidrag för att klara krisen.

– Om kommunen vill ha verksamheten kvar måste kommunen lägga in pengarna. Det finns ingen annan som har möjlighet att göra det, stiftelsen har inga pengar.

Om kommunen inte skjuter till pengar kan personalen inte vara kvar, enligt Kjell Pihlgren.

– Om kommunen anser att vi ska ha de anställda kvar måste kommunen betala, annars får vi avveckla verksamheten och säga upp personalen. Det är personalen som kostar.

 Kjell Pihlgren hävdar att det har varit svårt att få grepp om museets ekonomi. Redovisningen har skötts av en bokföringsbyrå, men har i september tagits över av kommunen.

– Jag har ingen aning om hur ekonomin ser ut.

Borde du inte ha det som ordförande?

– Jo, men det har varit fullständigt omöjligt att sätta sig in i ekonomin, jag har verkligen försökt. Under hösten tänker jag med ekonomikontorets hjälp gå igenom allting.

Kjell Pihlgren var bortrest förra veckan. Bengt Ericsson räknar med att ta tag i frågan när han är tillbaka igen.

– När han kommer hem får vi lösa det här. Museet måste skriva en formell begäran och ärendet måste beredas, säger Bengt Ericsson.

 Frågan är var pengar till Roslagsmuseet i så fall ska tas. De pengar kultur- och fritid har anslagit till museer är slut. Andra verksamheter är också i behov av ekonomiska förstärkningar.Bengt Ericsson tycker ändå att det är rimligt att Roslagsmuseet får mer pengar.

– Ja, det tycker jag.