Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Museet blir en fråga för revisorerna

Roslagsmuseet blir en fråga för kommunrevisorerna. Miljöpartiet vill ha en granskning av hur kommunen följer sitt avtal.

Miljöpartiet har vänt sig till kommunrevisorerna med frågor kring stiftelsen Roslagsmuseet. Partiet vill veta om revisorerna anser att kommunen följer det ingångna avtalet kring stiftelsen.

– Kommunen har under flera år underlåtit att rusta museet, nu vill vi att revisorerna tittar på det här, säger Mats Wedberg, MP.

Han hänvisar till det avtal som upprättades när stiftelsen Roslagsmuseet bildades 1972 av kommunen, fornminnesföreningen och landstinget.

Fornminnesföreningen överförde då fastigheterna och samlingarna till stiftelsen, medan kommunen sköt till 25 000 kronor till fastigheternas renovering. I avtalet sägs att kommunen framgent ska ”bidra till drift och underhåll.” Samma skrivning finns om landstingets åtagande, men landstinget lämnade stiftelsen 1993.

Då tecknades ett nytt avtal där det sägs att ”kommunen svarar för drift och underhåll enligt stiftelsens statuter.”

– Men varken drift eller underhåll fungerar, säger Mats Wedberg.

– Vi vill att revisorerna undersöker rättsläget, om kommunen följer avtalen. Det ska bli intressant att se vad de kommer fram till.