Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Museala floskler från politiker och tjänstemän

Den 4 november inledde Norrtelje Tidning en angelägen granskning av vad vi som bor i Norrtälje kommun får för de skattepengar som satsas på kommunens museer. Det är en sorglig läsning: Roslagsmuseet slog igen för många år sedan, Pythagoras kan inte hålla öppet året runt, Norrtälje museum finns inte längre och har inga egna samlingar. Inte nog med det, ansvariga politiker och tjänstemän bemöter kritiken med dimridåer och dumheter – rena floskler!

Här är några exempel från NT-artikeln den 4 november. Efter mer än ett decennium av problem tycker kommunens kulturchef Per Ahlin ”att det krävs ett längre perspektiv på frågan” och säger: ”Just nu har vi ingen öppen lokal, men det är ett kort perspektiv, inom några år kanske vi har det.” Sitter kulturchefen Per Ahlin kvar då?

I januari i år lades Norrtälje museum ner och gick upp i den nya (paraply)organisationen Norrtälje museer, men den producerar inga egna utställningar. ”Vi kan inte lägga krut på utställningsverksamhet”, säger intendenten André Enkler. Han får stöd av sin kollega, intendenten Emilia Ekeblad. Enligt Norrtelje Tidning säger hon ”att det inte var möjligt att göra någon utställning kring rysshärjningarna 1719 under minnesåret.” Vad i Herrans namn ska vi ha en museiorganisation till som inte kan arrangera utställningar, inte ens om den mest dramatiska händelsen i Norrtäljes historia?

Det framgår inte vad denna oförmåga beror på, men kommunalrådet Bino Drummond kan ha kommit en förklaring på spåret. Han är inte jätteimponerad av den museala hanteringen de senaste åren. ”Det blev någon typ av glapp, där museet hamnade i bakvatten”, säger han till Norrtelje Tidning.

Kan det vara så att de pengar vi satsar på museerna sugs ner i glappet och försvinner i bakvattnet, vilket gör att paraplyorganisationen inte har råd att göra utställningar och att hålla sina lokaler öppna? Täpp i så fall till glappet, Bino Drummond!

Det är glädjande att notera att Björkö hembygdsförenings teatergrupp svarade för hälften av Norrtälje museers alla besökare under juni-augusti i år. Denna typ av samverkan är viktig enligt kulturchefen Per Ahlin och de båda intendenterna. Det skorrar lite falskt med tanke på att kommunen har ignorerat Björkö hembygdsförenings önskan att få hembygdsgården som bas för sitt kulturarbete. Föreningen har fått ett klart negativt svar av kommunen: Det är försäljning som gäller.

Jerker Persson, Björkö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel